28.01. – Dogodilo se na današnji dan – Umrla švedska književnica Astrid Lindgren, autorica Pipi Duge Čarape. Premijera mladog i popularnog pjevača Elvisa Presleya na televiziji. Visoki predstavnik za BiH Paddy Ashdown donio odluku o novom statutu grada Mostara. Grb i zastava Federacije BiH stavljeni izvan snage

540. – Rođen je Ludolph van Ceulen, holandski matematičar njemačkog porijekla.

814. – Umro je Karlo I Veliki, franački kralj od 768. i rimsko-njemački car od 800, kada ga je krunisao papa Lav III. Znatno je proširio kraljevstvo i postao gospodar gotovo cijele zapadne i srednje Evrope. Uveo je sistem kraljevskih vazala kojima je dodijeljivao nasljedne posjede (feude) i tako stvorio vladajuću klasu velikih zemljoposjednika.

1457. – Rođen je engleski kralj Henry VII, otac Henrya VIII i osnivač dinastije Tudor. Njegovim dolaskom na prijesto 1485. okončan je četrdesetogodišnji “Rat dviju ruža” – nazvan tako, jer je dinastija Lancastera, s kojom je Henri VII bio u srodstvu, imala u grbu crvenu, a dinastija Jorka bijelu ružu. Prijestolje je osigurao pobjedom u bici kod Boswortha 1485, u kojoj je poginuo kralj Richard III, a 1486. je ujedinio kuće Lancaster i York, oženivši se Elizabetom, sestrom Ričarda III. Tokom vladavine do smrti 1509. zaveo je režim apsolutizma.

1547. – Umro je engleski kralj Henri VIII, koji je nakon dolaska na prijesto 1509. proširio vlast na Wales, Škotsku i Irsku i izgradnjom jake flote postavio temelj budućoj pomorskoj sili. Ženio se šest puta, a nakon sukoba s papom, koji je odbio da poništi njegov prvi brak, oduzeo je papi vlast nad crkvom u Engleskoj, proglasio 1534. sebe vrhovnim crkvenim poglavarom i osnovao anglikansku crkvu.

1573. –  Počela je velika hrvatsko-slovenska seljačka buna pod vodstvom Matije Gupca. Pobuna je u krvi ugušena 9. februara, a njen vođa je zarobljen i nakon nekoliko dana je umro od posljedica mučenja.

1596. – Umro je engleski gusar i admiral Francis Drake prvi Englez koji je oplovio svijet (1577.-”80.). Gusarskim napadima na španske brodove doprinio je engleskom osvajanju kolonija, posebno u sjevernoj Americi, a imao je i značajnu ulogu u pobjedi britanske ratne mornarice 1588. nad španskom “Nepobjedivom armadom” u bici u Lamanchu. Prenio je 1586. krompir u Evropu iz Amerike.

1689. – Engleski parlament objavio je abdikaciju kralja Jamesa II. Posljednji vladar iz dinastije Stuart bio je prisiljen da napusti prijesto zbog njegovih pokušaja da vrati katolicizam u Englesku.

1813. – Roman Jane Austen, jedne od najpopularnijih britanskih književnica, “Ponos i predrasude”, izdan je prvi put.

1853. – Rođen je José Martí, kubanski nacionalni pjesnik i simbol borbe za nezavisnost.

1871. – Francuska “Vlada narodne odbrane”, koja je formirana u Parizu, nakon što je svrgnut Napoleon III i proklamovana republika, prihvatila je kapitulaciju u ratu s Pruskom, u kojem je francuska vojska teško poražena.

1878. – U New Havenu u SAD je puštena u rad prva telefonska centrala, dvije godine nakon što je Alexander Graham Bell patentirao telefon.

1906. – Rođen je grčki revolucionar Vafiadis Markos, vođa grčkih partizana i komandant Demokratske armije Grčke u građanskom ratu od 1946. do 1949. Iz Anadolije je, kao i stotine hiljada Grka, emigrirao 1923. zbog terora Turske. Poslije njemačke okupacije Grčke u Drugom svjetskom ratu pobjegao je iz zatvora na ostrvu Gaudos i priključio se pokretu otpora. Bio je politički komesar Desete divizije Narodnooslobodilačke vojske (ELAS) i potom Makedonske grupe divizija ELAS. Kad je ELAS rasformiran poslije kapitulacije, vođa Narodnooslobodilačkog fronta (EAM) 12. februara 1945, s dijelom rukovodstva EAM, organizovao je oružanu borbu protiv kraljevskog režima. Početkom 1947. postao je vrhovni komandant Demokratske armije Grčke, poslije izbora na teritoriji pod kontrolom njegovih snaga u avgustu 1947. proglasio je republiku, a 23. decembra obrazovao privremenu demokratsku vladu u kojoj je bio premijer i ministar vojske. Zbog sukoba u rukovodstvu isključen je u novembru 1948. iz Centralnog komiteta Komunističke partije Grčke, poslije čega je emigrirao u SSSR, a u zemlju se vratio pred kraj života.

1919. – Umro je njemački sociolog, istoričar i književni istoričar Franz Mehring, jedan od vođa i teoretičara lijevog krila njemačke socijaldemokratije i osnivača “Saveza Spartaka” i Komunističke partije Njemačke. Djela: “Biografija Karla Marksa” (tri knjige), “Istorija njemačke socijalne demokratije” (četiri knjige), studija “Legenda o Lesingu”.

1928. – Umro je španski pisac i političar Vicente Blasco Ibanez, kome je svjetsku slavu donio roman “Četiri jahača apokalipse”. Cijelog života se borio za demokratiju i slobodu domovine, a kad je 1923. u Španiji zavedena diktatura, stavio se na čelo borbe za demokratiju i napisao čuvenu brošuru “Razobličeni Alfonso Trinaesti”, koja je odigrala ogromnu ulogu u rušenju monarhije. U mladosti je osnovao uticajni list “El Pueblo”. Ostala djela: romani “Među pomorandžama”, “Trska i glib”, “Krovinjara”, “Krv i arena”, “Horda”, “Mrtvi zapovijedaju”, “Katedrala”, “Uljez”, “Podrum”, “Mare Nostrum”, “Kolumbo”.

1935. – Island je postao prva zemlja u kojoj je legalizovan abortus.

1939. – Umro je irski pjesnik i dramski pisac William Butler Yeats, najznačajnija ličnost irskog nacionalnog preporoda, jedan od osnivača i upravnik narodnog pozorišta (Teatar Ebi). Njegova djelatnost nadahnula je procvat irske nacionalne drame, a učestvovao je i u javnom političkom životu i bio senator od 1922. do 1928. Dobio je Nobelovu nagradu za književnost 1923.

1943. – Njemački nacistički vođa Adolf Hitler u Drugom svjetskom ratu objavio je mobilizaciju svih Nijemaca sposobnih za borbu.

1950. – Francuski parlament ratifikovao je sporazum prema kojem su Vijetnam, Laos i Kambodža postale nezavisne države u okviru Francuske unije.

1956. – Premijera mladog i popularnog pjevača Elvisa Presleya na televiziji dogodila se u Dorsey Brothers Stage Showu.

1957. – Rođena je Mirjana Karanović pozorišna i filmska glumica.

1994. – Tri italijanska novinara ubijena su u Mostaru, a u Zenici je jedan Britanac ubijen, a dvojica teško ranjena. Britanci su bili službenici agencije za dostavljanje humanitarne pomoći u Bosni i Hercegovini.

2001. – U Zagrebu je umro književnik Ranko Marinković. Dobitnik je mnogih književnih nagrada a njegova dela, poput romana “Kiklop” i “Glorija”, uz stvaralaštvo Miroslava Krleže svrstavaju se u najveća dostignuća hrvatske književnosti.

2002. – U Stokholmu je u 95. godini umrla švedska književnica Astrid Lindgren, autorica Pipi Duge Čarape. Napisala je više od 100 dijela, a njene knjige prodate su u više od 100 miliona primjeraka.

2004. – Predsednik britanske medijske korporacije BBC Gavyn Davies podnio je ostavku, a kompanija se izvinila zbog propusta u izvještavnju o naoružanju Iraka pred rat u toj zemlji. Dva dana kasnije otkaz je dao i novinar BBC Andrew Gilligan, autor spornih tekstova u kojima se optužuje britanska vlada da je preuveličala opasnost od iračkog naouržanja.

2004. – Visoki predstavnik za BiH Paddy Ashdown donio odluku o novom statutu grada Mostara, kojom se uvodi jedinstveno gradsko vijeće i gradska uprava, te ukida šest postojećih opština.

2006. – U Novom Sadu, u 73. godini preminuo je književnik Duško Trifunović.

2007. – Grb i zastava Federacije Bosne i Hercegovine stavljeni izvan snage, s obrazloženjem da ne predstavljaju sva tri bosansko-hercegovačka naroda.

2012. – Umrla je Đenana Buturović, bosanskohercegovačka književna historičarka, kulturni antropolog, folklorista i doktor književnih nauka.

Posted by on 2024-01-28. Filed under Magazin, Na današnji dan. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login