28.04. – Dogodilo se na današnji dan – Fletcher Christian pokrenuo je vjerovatno najpoznatiju pobunu u historiji pomorstva, onu na britanskom brodu Bounty

Bounty
Bounty

1758. – Rođen je američki državnik James Monroe, predsjednik SAD od 1817. do 1825, koji je 1823. proklamovao “Monroovu doktrinu”, sa geslom “Amerika Amerikancima”. Ona je bila izraz težnji sjevernoameričke industrijske buržoazije da zagospodari tržištem i sirovinskom bazom američkog kontinenta i potisne evropske sile, posebno namjeru Svete alijanse da nasilno uguši pobune kolonija u Srednjoj i Južnoj Americi protiv Španije i Portugalije.

1789. – Fletcher Christian pokrenuo je vjerovatno najpoznatiju pobunu u historiji pomorstva, onu na britanskom brodu Bounty. Brod Kraljevske ratne mornarice bio je na petomjesečnoj misiji na Tahitiju s ciljem sakupljanja biljaka kruhovca, a tokom boravka na otoku nekoliko mornara započelo je veze s domorodačkim ženama i uspostavilo vrlo dobre odnose s lokalnim stanovništvom. Nedugo nakon što je brod krenuo natrag u Englesku prvi oficir Fletcher Christian je s još 18 od ukupno 42 mornara, tokom noći zarobio kapetana Williama Bligha i njemu vjeran dio posade, te ih ostavio na pučini u 7 metara dugom čamcu za spašavanje oko 55 kilometara od najbližeg otoka. Kapetan se s mornarima začudo spasio i preživio putovanje u Timor odakle se vratio u Englesku i prijavio slučaj pobune nakon čega je u potragu za otetim brodom i odmetnutom posadom krenula ekspedicija koja ih je većinu stigla, a trojicu i osudila na smrt. No, devet pobunjenika uspjelo je s nekoliko lokalnih muškaraca i žena pobjeći na Bountyu, koji je kasnije spaljen, kako bi se prikrilo njihovo skrovište na malom otoku Pitcairnu gdje su osnovali koloniju koja i danas postoji.

Gavrilo Princip
Gavrilo Princip

1853. – Umro je njemački književnik Ludwig Tieck.

1918. – Umro je Gavrilo Princip, atentator na austrougarskog prestolonasljednika Franza Ferdinanda u Sarajevu 1914. Kao maloljetnik osuđen je na 20 godina teške tamnice. Obolio je od tuberkuloze i umro u tamnici u gradu Terezin u Češkoj, šest mjeseci prije sloma Austro-Ugarske.

1919. – Na Versajskoj mirovnoj konferenciji 32 države, uključujući Kraljevinu SHS, prihvatile su pakt o osnivanju Društva naroda.

1920. – Nakon završetka Ruskog građanskog rata proglašena je SSR Azerbejdžan.

1926. –  Rođena je Harper Lee, američka spisateljica poznata po romanu Ubiti pticu rugalicu.

Saddam Hussein
Saddam Hussein

1937. – Rođen je irački političar i bivši predsjednik Iraka Saddam Hussein.

1939. – Njemački nacistički diktator Adolf Hitler je, pripremajući se za rat, odbacio njemačko-poljski pakt o nenapadanju, sklopljen u januaru 1934, i njemačko-britanski ugovor iz juna 1935.

1945. – Fašističkog diktatora Italije Benita Mussolinija su, zajedno s ljubavnicom, dan pošto su ih zarobili, ubili su italijanski partizani u mjestu Dongo na obali jezera Como.

1952. – Japan je poslije poraza u Drugom svjetskom ratu vratio suverenitet i nezavisnost stupanjem na snagu mirovnog ugovora, potpisanog u San Francisku 1951.

Charles de Gaulle
Charles de Gaulle

1969. – Charles de Gaulle, francuski general i državnik, podnosi ostavku na mjestu predsjednika države, zbog neuspjelog referenduma o davanju većih ovlasti regionalnim vijećima.

1974. – Rođena je španska glumica Penelope Cruz.

1977. – Članovi njemačke ljevičarske grupe “Baader-Meinhoff” osuđeni su na doživotnu robiju.

1992. – Afganistanska vlada, prokomunističke orjentacije, predala je vlast islamskim gerilcima u Kabulu, čime je završen četrnaestogodišnji građanski rat u zemlji.

1999. – Vlada Jugoslavije je podnijela tužbu Međunarodnom sudu pravde u Hagu protiv zemalja NATO-a zbog neovlaštene upotrebe sile u vazdušnim udarima koji su počeli 24. marta.

2001. – Američki multimilioner Dennis Tito postao je prvi svjetski turist u svemir. Poletio je ruskom letjelicom Sojuz TN-32, u orbiti je proveo sedam dana, a cijelo putovanje platio je 20 milijuna dolara.

2003. –  Ukrajinski predsjednik Leonid Kučma potpisao je zakon o zabrani medijske cenzure.

Matilde Camus
Matilde Camus

2003. – Ruski svemirski brod “Sojuz”, prva lansirana letjelica sa ljudskom posadom nakon pada američkog šatla “Kolumbija”, uspješno se spojio sa međunarodnom svemirskom stanicom u Zemljinoj orbiti.

2004. – Makedonski političar Branko Crvenkovski izabran je za predsjednika države, u drugom krugu izbora. Bili su to prijevremeni izbori, nakon tragične smrti predsjednika Borisa Trajkovskog u avionskoj nesreći.

2004. – Američka mreža CBS u svom popularnom informativno-političkom magazinu “60 minuta” objavljuje fotografije koje otkrivaju zlostavljanje iračkih zatvorenika u zatvoru Abu Ghraib od strane američkih vojnika.

2012. – Preminula je španska pjesnikinja Matilde Camus.

2017 – Skupština Crne Gore usvojila je protokol o članstvu u NATO čime je i zvanično okončana procedura pristupanja te zemlje sjevernoatlantskom savezu.

Posted by on 2021-04-28. Filed under Magazin, Na današnji dan. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login