28. 11. – Dogodilo se na današnji dan – U Teheranu su u Drugom svjetskom ratu, na prvom zajedničkom sastanku, sovjetski lider Josif Staljin, predsjednik SAD Franklin D. Roosevelt i britanski premijer Winston Churchill razmatrali otvaranje drugog fronta u Evropi, operacije na istočnom frontu, poslijeratno uređenje Evrope i pitanje Jugoslavije

1443. – Albanski nacionalni junak i legendarni borac Skenderbeg je sa svojim jedinicama oslobodio rodni grad Kruju, te idućih 35 godina uspješno odolijevao navalama Osmanlija.

1520. – Portugalski moreplovac Ferdinand Magellan uplovio u Pacifik, prošavši iz Atlantskog okeana kroz moreuz koji sada nosi njegovo ime.

1757. – Rođen je William Blake, engleski književnik, slikar i grafičar, pjesnik intuicije i mašte. Književnu slavu stekao je zbirkama pjesama “Pjesme iskustva” i “Pjesme nevinosti”, a kao slikar poznat je po 21 ilustraciji za “Knjigu o Jovu” i ilustracijama Čoserovih “Kanterberijskih priča”. Njegova poezija postala je poznata i cijenjena tek krajem XIX vijeka i znatno je uticala na brojne pjesnike, posebno nadrealiste.

1820. – Rođen je njemački političar i filozof Friedrich Engels, jedan od osnivača naučnog socijalizma i najbliži saradnik Karla Marxa. Osnovne postavke materijalističkog poimanja svijeta izložio je u djelu “Anti-Diring”, a u saradnji s Marksom napisao je “Njemačku ideologiju” i “Manifest komunističke partije”.

1814. – The Times su bile prve novine štampane pomoću automatskih presa.

1821. – Panama proglasila nezavisnost od Španije i pridružila se Kolumbiji.

1829. – Rođen ruski klavirski virtuoz i kompozitor Anton Rubinstein, osnivač Konzervatorija u Petrogradu. Pripadao je tzv. kosmopolitskom pravcu, nasuprot velikoj petorici. Komponovao je opere, klavirske kompozicije, solo pjesme.

1905. – Irski nacionalista Arthur Griffith osnovao u Dablinu partiju “Sinn Féin”, čiji je glavni zadatak bila borba za osamostaljenje Irske od Velike Britanije.

1907. – Rođen je italijanski književnik Alberto Moravia, jedan od najistaknutijih i najplodnijih italijanskih književnika 20. vijeka. Autor “Chocare”, “Rimljanke”, “Rimskih priča”, slavu je stekao već prvim romanom “Ravnodušni ljudi” (1929).

1912. – Nakon 400 godina turske vladavine, albanski čelnici u gradu Valoni na jugu zemlje proglasili nezavisnost Albanije, koja je priznata na konferenciji ambasadora velikih sila u Londonu 20. decembra 1912. godine.

1919. – Amerikanka Nancy Astor kao prva žena izabrana u britanski parlament.

1920. – U Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca održani su prvi izbori za Ustavotvornu skupštinu. Najviše glasova dobili su demokrate osvojivši 92 od 419 mandata i radikali sa 91 mandatom, a iznenađenje su priredili komunisti sa 50 poslaničkih mjesta. Žene, vojnici i oficiri, kao i pripadnici nacionalnih manjina, nisu imali pravo glasa.

1939. – Umro izumitelj košarke, Kanađanin James Naismith. Košarku je izumio dok je bio učitelj tjelesnog odgoja na YMCA školi u Springfieldu u SAD-u. Prva košarkaška utakmica odigrana je 1891, a igra se brzo proširila u SAD-u.

1941. – Crvena armija u Drugom svjetskom ratu izbacila njemačke trupe iz Rostova.

1943. – U Teheranu su u Drugom svjetskom ratu, na prvom zajedničkom sastanku, sovjetski lider Josif Staljin, predsjednik SAD Franklin D. Roosevelt i britanski premijer Winston Churchill razmatrali otvaranje drugog fronta u Evropi, operacije na istočnom frontu, poslijeratno uređenje Evrope i pitanje Jugoslavije. Dogovoreno je da se Jugoslavija obnovi “u potpunom teritorijalnom integritetu i nezavisnosti, s tim što će pitanje njenih zapadnih granica biti riješeno poslije rata”.

1954. – Umro je italijanski fizičar Enrico Fermi.

1954. – Ernestu Hemingwayu dodijeljena Nobelova nagrada za književnost. Hemingway je bio američki romanopisac, pisac kratkih priča i novinar. Objavio je sedam romana, šest zbirki kratkih priča i dva publicistična djela. Mnoga njegova djela smatraju se klasicima američke književnosti.

1960. – Mauritanija dobila nezavisnost do Francuske.

1975. – Fretilin (Revolucionarni front za nezavisnost Istočnog Timora) proglasio je nezavisnost od Indonezije i osnivanje Demokratske Republike Istočni Timor.

1994. – Norvežani na referendumu odbili da se priključe Evropskoj uniji.

1996. – General Vojske RS-a Ratko Mladić, protiv kojeg je Međunarodni sud za ratne zločine podigao optužnicu 25. jula 1995, formalno je smijenjen s mjesta komandanta Glavnog štaba Vojske Republike Srpske. Mladić je na tom mjestu bio od 12. maja 1992.

2006. – Umro je Elliot Welles, jedan od najpoznatijih lovaca na naciste. Welles, koji je preživio strahote koncentracionih logora u Poljskoj, postao je poznat krajem 70-ih 20. vijeka, pošto je pronašao i prijavio vlastima njemačkog oficira, koji je ubio njegovu majku. Welles će ostati poznat po upornosti oko rasvjetljavanja slučaja letonskog naciste Bolesava Mijakovskisa.

2010. – Listovi The New York Times, The Guardian, Le Monde, Der Spiegel i El País objavili su na svojim internet-sajtovima hiljade povjerljivih dokumenata američkih tajnih službi, pisanih izrazito “nediplomatskim jezikom” iz kojih se vide stavovi Washingtona o brojnim svjetskim liderima, što je izazvalo oštru reakciju Bijele kuće i Pentagona i burne reakcije širom svijeta. Tekstovi su prenijeti sa internet-sajta Wikileaks, čiji je osnivač australijski državljanin Julian Assange.

2011. – Umro je Ante Marković, posljednji premijer SFRJ. Pred rat poznat po ekonomskim reformama. Rat u Hrvatskoj i rastakanje zemlje primorali ga da odstupi u decembru 1991. godine.

2013. – Umro slovenski političar i bivši premijer SFRJ Mitja Ribičič.

Posted by on 2023-11-28. Filed under Magazin, Na današnji dan. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login