29.04. – Dogodilo se na današnji dan – Muhammad Ali odbija poziv za regrutaciju, zbog čega mu je oduzeta šampionska titula u boksu. Američke snage oslobađaju zloglasni koncentracioni logor Dachau. Amerikanci u haosu napustili Sajgon, neslavno okončavši dvije decenije intervencije SAD u Vijetnamu

Muhammad Ali
Muhammad Ali

1429. – U Stogodišnjem ratu Jeannea d’Arc, zajedno sa Étienneom de Vignollesom i nekoliko drugih muškaraca, probija englesku odbranu od grada Orleansa i oslobađa grad od Engleza.

1628. – Švedska i Danska su u Straslundu sklopile savez protiv češkog generala u službi Habzburgovaca, grofa Albrechta Wenzela von Wallensteina, koji je u Tridesetogodišnjem ratu predvodio rimokatoličku vojsku protiv protestantskih snaga, čime je i Švedska ušla u taj vjerski rat.

1661. – Kineska dinastija Ming okupirala Tajvan.

1837. – Rođen je francuski general Georges Ernest Boulanger, ministar vojske od 1886. do 1887, vođa uticajnog političkog pokreta koji umalo nije srušio Treću Republiku. Stvorio je reakcionarni i antiparlamentarni pokret bulanžista, okupivši sve neprijatelje Republike, koju je težio da uništi i da obnovi monarhiju u Francuskoj. Kad su ga republikanci optužili za pokušaj prevrata, pobjegao je u Belgiju, gdje je 1891. izvršio samoubistvo.

1861. – Biskup Josip Juraj Strossmayer službeno je na sjednici Hrvatskoga sabora pokrenuo pitanje osnivanja Akademije.

1862. – Snage Unije pod vodstvom Davida Farraguta osvojile su New Orleans.

1899. – Rođen je američki jazz muzičar Duke Ellington.

Dachau
Dachau

1907. – Rođen je američki filmski režiser austrijskog porijekla Fred Zinnemann, autor filmova realističke opservacije i angažovanog tretmana socijalnih problema i unutrašnjih moralnih sukoba. Filmovi: “Oči u noći”, “Sedmi krst”, “Ljudi”, “Tereza”, “Tačno u podne”, “Svat”, “Odavde do vječnosti” , “Oklahoma!”, “Šešir pun kiše”, “Starac i more”, “Priča o kaluđerici”, “Čovjek za sva vremena” , “Operacija `Šakal`”.

1936. – Rođen je Zubin Mehta, indijski dirigent i violinista, jedan od najvećih dirigenata 20. vijeka.

1945. – Američke snage oslobađaju zloglasni koncentracioni logor Dachau, nedaleko od Münchena, u kome je ubijeno oko 70 hiljada ljudi, među kojima i 6 hiljada Jugoslovena.

1945. – Adolf Hitler izdiktirao je posljednju volju i oporuku svojoj sekretarici u Führerbunkeru te se zatim oženio Evom Braun u kratkoj ceremoniji.

 Vijetnam, SAD
Vijetnam, povlačenje vojske SAD-a

1945. – Snage nacističke Nemačke u Drugom svjetskom ratu kapitulirale su u sjevernoj Italiji, Austriji, Štajerskoj i Koruškoj.

1946. – U Tokiju podignuta optužnica za ratne zločine protiv 28 bivših japanskih lidera iz Drugog svjetskog rata.

1947. – Premijerno je prikazan igrani film “Slavica”, prvi dugometražni film u FNR Jugoslaviji. Produkcijska kuća bila je Avala film Beograd, režiser Vjekoslav Afrić, a u glavnoj ulozi bila je glumica Irena Kolesar.

1951. – Rođen je austrijski filozof Ludwig Wittgenstein.

1965. – Vlada Australije je odlučila da pošalje trupe u Vijetnam radi pomoći snagama južnovijetnamskog režima i američkoj vojsci u borbi protiv armije Sjevernog Vijetnama i Vijetkonga, oslobodilačkog pokreta Južnog Vijetnama.

1967. – Muhammad Ali odbija poziv za regrutaciju, zbog čega mu je oduzeta šampionska titula u boksu.

Alfred Hitchcock
Alfred Hitchcock

1975. – Amerikanci u haosu napustili Sajgon, neslavno okončavši dvije decenije intervencije SAD u Vijetnamu, čime je praktično završen Vijetnamski rat tokom kojeg je poginulo više od 58.000 američkih vojnika.

1980. – U Los Angelesu je umro Alfred Hitchcock (1899.- 1980.) kojeg mnogi smatraju kultnim režiserom, majstorom kriminalističkog žanra. Zanimljivo je da nije dobio nijednog Oscara, iako je više puta bio nominiran. Bio je poznat i po cameo ulogama – kratkom pojavljivanju u svojim filmovima.

1992. – Jedinice Teritorijalne odbrane i policije Bosne i Hercegovine blokirale su kasarne Jugoslovenske narodne armije u Sarajevu.

1994. – Kompanija Commodore proglasila je bankrot.

1998. – Kontakt-grupa u Rimu usvojila je paket sankcija protiv SRJ zbog pogoršanja situacije na Kosovu.

1999. – Visoki predstavnik u BiH Carlos Westendorp razriješio dužnosti ministra unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona Ferida Hodžića zbog nepoštivanja zakona i neizvršavanja dužnosti.


1999. – Predstavnici šest novinarskih udruženja iz BiH potpisali Kodeks o štampi, kojim su promovirana načela slobodnog i profesionalnog novinarstva, odgovornost novinara i zaštita novinarske profesije.

2003. – Penzionisani hrvatski general Janko Bobetko, koga je Haški tribunal optužio za ratne zločine nad Srbima u Medačkom džepu 1993. godine, umro u svojoj kući.

Ivica Račan
Ivica Račan

2007. – Preminuo bivši hrvatski premijer i dugogodišnji predsjednik Socijaldemokratske partije Ivica Račan. U vrijeme raspada SFRJ stao je na stranu progresivnih, demokratskih snaga, te u Hrvatskoj omogućio prve višestranačke izbore.

2008. – Umro je Albert Hofmann, švajcarski hemičar, pronalazač LSD-a. Istraživao je halucinogene tvari pronađene u gljivama te biljke koje su koristili Aboridžini. Autor više od 100 naučnih radova.

2009. – Evropska unija je potpisala sa Srbijom Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju.

2015. – Vojno odjeljenje višeg suda u holandskom Arnheimu odbilo je žalbu na raniju odluku da bivši zapovjednik holandskog bataljona Ujedinjenih naroda (UN) u Srebrenici Thom Karremans i njegovi pomoćnici neće biti procesuirani.

Posted by on 2021-04-29. Filed under Magazin, Na današnji dan. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login