29,6 posto građana u BiH nikada ne koriste svoje glasačko pravo

izbori, SrbijaFondacija Friedrich-Ebert-Stiftung BiH je u Hotelu Tuzla održala prezentaciju istraživanja i studije: „Apstinenti u Bosni i Hercegovini / Nevidljiva strana izbora“, na kojoj su predstavljeni rezultati istraživanja u okviru kojeg su identificirane tri grupe apstinenata.

Ovo istraživaje je provedeno 2013. godine na uzorku od oko 1.200 ispitanika širom Bosne i Hercegovine.

“U okviru istraživanja smo identifikovali tri kategorije apstinenata. Rezultati istraživanja su pokazali da je 40,3 posto onih koji nekada glasaju, a nekada ne glasaju na izborima, 30,1 posto je onih koji su glasali, ali više neće i 29,6 posto je onih koji nikada ne koriste svoje glasačko pravo” – izjavio je socijalni psiholog, voditelj istraživanja i autor studije Srđan Puhalo.

Kazao je da pripadnost određenoj kategoriji apstinenata u velikoj mjeri zavisi od socio-demografskih karakteristika ispitanika, te da je razlika kategorija utvrđena na šest od sedam mjerenih varijabli: starost, obrazovanje, mjesto stanovanja, entitet, vjerska ubjeđenja i etnička pripadnost.

“Istraživanje je pokazalo i da su apstinenti manje zainteresovani za politiku od glasača, ali oni nisu nezainteresovani. Možemo govoriti o apstinenciji kao jednom političkom stavu, odnosno kao odbijanju da se učestvuje u političkim procesima” – istaknuo je Puhalo.

Također, naglasio je da apstinenti nemaju veliko povjerenje u institucije, a najmanje vjeruju izvršnoj vlasti, te da je to, kako kaže, generalan problem za jednu demokratku zemlju.

“Ono što je zaključak i poruka ljudima koji se bave politikom, da se stiče dojam da apstinenti u principu traže nešto novo, jer su umorni od priča koje su više puta ispričane. Oni traže neke nove ljude, ideje, politike i ponašanje. Ostaje pitanje da li će političari imati hrabrosti da im pruže to nešto novo, jer participacija ljudi u politici zavisi od povjerenja u političare i političke partije, ali i od onoga što oni rade od izbora do izbora” – podvukao je Puhalo.

Ovom prilikom, o temi „Apstinenti u Bosni i Hercegovini / Nevidljiva strana izbora“ je komentirao i profesor na Filozofskom fakultetu u Tuzli Enes Osmančević, koji je mišljenja da apstinenti mogu postati glasači.

“Riječ je o procesu političkog obrazovanja koji uključuje ne samo vrstu političkog opismenjavanja, već podizanje razine medijske pismenosti i političke kulture. U tom procesu značajnu ulogu igraju mediji, ne samo tradicionalni, nego i online mediji” – zaključio je Osmančević.

Opći izbori su zakazani u oktobru tekuće godine, te ćemo na izborima saznati koliko su građani zadovoljni političkom situacijom u Bosni i Hercegovini.

Posted by on 2014-07-01. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login