30.01. – Dogodilo se na današnji dan – Pripadnik polufašističke organizacije Hindu Mahasabha izvršio je u New Delhiju atentat na Mahatmu Gandija, indijskog političara i nacionalnog vođu

1595. – Prvi put su izvedeni Romeo i Julija, tregedija Williama Shakespearea.

1648. – Potpisivanjem ugovora u Minsteru okočan osmogodišnji rat Španije i Ujedinjenih Provincije Holandije. Španija je u oktobru iste godine prinuđena da prizna nezavisnost Holandije.

1649. – Poslije osude na smrt zbog izdaje, pogubljen je engleski kralj Charles I Stewart. Tome je prethodila buržoaska revolucija koju je kralj izazvao svojim apsolutističkim načinom vladanja, kada je bio pobijeđen od strane Olivera Cromwella u bitkama kod Marston Mura i Nezbija i zarobljen.

1835 – Predsjednik SAD Andrew Jackson preživeo je atentat. To je bio prvi atentat izvršen na šefa države u američkoj historiji.

1882. – Rođen je Franklin Delano Roosevelt, američki predsjedik i državnik. Za predsjednika SAD biran je četiri puta uzastopce 1932-1945. Za vrijeme velike ekonomske krize sproveo je niz socijalnih mjera, koje su mu donijele veliku popularnost. Godine 1941. objavio je Povelju o četiri slobode: misli, vjere, od bijede, od straha. Potpisao je Atlantsku povelju sa Winstonom Churchillom i sa ogromnim autoritetom vodio američki narod u Drugom svjetskom ratu.

1894. – Rođen je Boris III, sin Ferdinanda Koburga i posljednji bugarski kralj (1918-1943). Godine 1923. doveo je na vlast profašističku vladu A. Cankova, vodio je progermansku politiku i najzad 1941. uveo Bugarsku u Drugi svjetski rat na strani fašističkih sila.

1917. – Snimljena je prva jazz ploča “Dark Town Strutters Ball”.

1927. – Rođen je švedski državnik Ulof Palme, šef vlade i Socijaldemokratske radničke partije Švedske. 1986. je ubijen u atentatu. U politiku je ušao kao studentski vođa, a u 42. godini je postao šef stranke i premijer. Bio je među rijetkim zapadnim državnicima koji su digli glas protiv eksploatacije nerazvijenih zemalja, a ljutnju SAD je izazvao odlučnim protivljenjem američkoj vojnoj interenciji u Vijetnamu. Od 1980. je vodio nezavisnu međunarodnu komisiju za unapređenje procesa razoružanja.

1931. – Rođen je američki glumac Gene Hackman.

1933. – Njemački predsjednik Hindenburg postavio je za kancelara Adolfa Hitlera, koji je formirao vladu zajedno sa Von Papenom. Istog dana 1937. Hitler izjavio u Reichstagu da Njemačka povlači svoj potpis sa Versajskog mirovnog ugovora. U Hitlerovoj vladi bila su još samo dvojica nacista, ali je on brzo uklonio neistomišljenike i prigrabio apsolutnu vlast. Time je otvorio put nacističkoj diktaturi i masovnim zločinima u Drugom svjetskom ratu, koji je započeo 1. septembra 1939. napadom na Poljsku.

1937. – Trinaest visokih funkcionera Komunističke partije SSSR-a osuđeno na smrt zbog navodnog učešća u zavjeri Lava Trockog protiv vrha države.

1937. – Rođen ruski velemajstor Boris Vasiljevič Spaski, svjetski šahovski prvak od 1969. Titulu je izgubio u meču s američkim velemajstorom Bobbyjem Fischerom, koji ga je 1972. u Reykjavik​u pobijedio rezultatom 12,5:8,5.

1943. – Britansko ratno avijacija u Drugom svjetskom ratu otpočelo prvo danonoćno bombardovanje Berlina.

1948. – Pripadnik polufašističke organizacije Hindu Mahasabha izvršio je u New Delhiju atentat na Mahatmu Gandija, indijskog političara i nacionalnog vođu. Mohandas Karamchand Gandhi, poznatiji kao Mahatma Gandhi (mahatma – dobra duša) je bio indijski mislilac poznat po tome što je uspješno vodio pokret za oslobođenje Indije od britanske vlasti te popularizirao nenasilne metode u ostvarivanju političkih ciljeva.  Više puta je hapšen, ali su njegovi napori konačno urodili plodom godine 1947. kada je Velika Britanija odlučila Indiji dati nezavisnost. Gandhi je, s druge strane, bio daleko manje uspješan u naporima da očuva jedinstvo hindusa i muslimana, zbog čega je Indija nakon britanskog odlaska podijeljena na dvije države, a ni njegovi pozivi na nenasilje nisu spriječili krvave vjerske sukobe. Sam Gandhi je pao kao žrtva atentata od ruke radikalnog hindusa Nathurama Vinayaka Godsea.

1951. – Rođen Phil Collins, britanski kantautor, pjevač i glumac.

1956. – Rođen je Darko Rundek, autor i skladatelj u zagrebačkom bendu Haustor. Diplomirao je režiju na Akademiji dramskih umjetnosti u rodnom gradu. Muzičku karijeru je započeo sedamdesetih godina kao pjevač i gitarista. Osnovao je novovalnu rock grupu Haustor, a nakon njenog raspada imao je uspješnu solo karijeru i djelovao je u grupama Rundek Cargo Orkestar i Rundek Cargo Trio.

1957. – UN pozvale vladu Južne Afrike da preispita politiku aparthejda.

1964. – U SSSR-u prvi put u istoriji, uz pomoć jedne rakete, lansirani sateliti u različite orbite.

1968. – U Vijetnamskom ratu počela jednomjesečna ofanziva nazvana “Tet”(Nova godina) pod komandom sjevernovijetnamskog generala Vo Ngujen Đapa, tokom koje su sjevernovijetnamske trupe i južnovijetnamski gerilci napali Sajgon i više od sto drugih mjesta u Južnom Vijetnamu. Ofanziva se smatra prekretnicom u ratu, jer je navela vladu SAD da počne da razmišlja o povlačenju iz Vijetnama.

1972. – Pakistan napustio Commonwealth u znak protesta zbog odluke Velike Britanije, Australije i Novog Zelanda da priznaju Bangladeš (bivši Istočni Pakistan).

1972. – U gradu Derryju u Sjevernoj Irskoj, pripadnici britanskog 1. padobranskog bataljona pod komandom potpukovnika Dereka Wilforda i kapetana Mikea Jacksona, ustrijelili su 26 demonstranata tokom marša koji je organizovala Asocijacije za građanska prava Sjeverne Irske u predgrađu Bogside. Trinestoro ljudi, od koji je šestoro bilo maloljetno, umrlo je na licu mjesta, dok je još jedno lice preminulo četiri mjeseca kasnije od povreda zadobijenih tokom ovog incidenta. Za ovaj incident koristi se izraz Krvava (prokleta) nedjelja.

1987. – Umro je Ante Topić Mimara, kolekcionar i historičar umjetnosti.

1992. – Argentina otvorila dosijea nacista koji su poslije Drugog svjetskog rata pobjegli u Južnu Ameriku.

2000. – Cijanid koji se izlio iz rumunskog rudnika Baja Mare u pritoke rijeke Tise, Lapoš i Samoš, a potom u Dunav, izazvao je ekološku katastrofu ogromnih razmjera.

2000. – Povodom Dana holokausta više stotina neonacista demonstriralo je u Berlinu i prošlo kroz Brandenburšku kapiju podsjećajući na vrijeme kada su nacisti u Njemačkoj bili na vlasti.

2003. – Belgija oficijelno priznaje istospolne brakove.

2004. – Film “Ljeto u zlatnoj dolini” bh. redatelja Srđana Vuletića dobio prestižnu nagradu Tigar na 33. međunarodnom filmskom festivalu u Roterdamu.

2007. – U Rancho Mirageu u Kaliforniji umro Sidney Sheldon, američki književnik i scenarista.

Posted by on 2024-01-30. Filed under Magazin, Na današnji dan. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login