30. 11. – Dogodilo se na današnji dan – Rođen američki književnik Samuel Langhorne Clemens, poznat kao Mark Twain, jedan od najvećih humorista svjetske književnosti. Stekao slavu romanima “Pustolovine Toma Sojera”, “Život na Misisipiju”, “Pustolovine Haklberi Fina”… Galileo Galilei po prvi put posmatrao i napravio crteže Mjeseca. Rođen Winston Churchill, britanski političar i državnik

1609. – Galileo Galilei po prvi put posmatrao i napravio crteže Mjeseca putem svog teleskopa.

1667. – Rođen je engleski književnik Jonathan Swift, jedan od najoštroumnijih kritičara ljudskih naravi i poroka. To je posebno izraženo u glavnom djelu “Guliverova putovanja”, u kojem je, u izmišljenom svijetu Liliputanaca, divova i smiješnih naučnika, prikazao društvene prilike u Engleskoj. Tegoban lični život bio je izvor gorčine, pesimizma i prezira prema ljudskom rodu i satire koja je prerasla u najgrublju pogrdu. Ostala djela: politički spisi “Suknareva pisma”, satire “Bitka knjiga”, “Priča o buretu”.

1700. – U bici kod Narve švedske trupe kralja Karla XII pobijedile su nadmoćniju rusku vojsku Petra I. Poginulo je oko 10.000 Rusa i 600 Šveđana. Na isti dan 1718. Karlo XII, simbol švedskog nacionalnog junaštva, poginuo je prilikom napada na Norvešku.

1782. – Velika Britanija i SAD potpisale primirje i time je završen Američki rat za nezavisnost.

1835. – Rođen je američki književnik Samuel Langhorne Clemens, poznat kao Mark Twain, jedan od najvećih humorista svjetske književnosti. U romanima “Pustolovine Toma Sojera”, “Život na Misisipiju”, “Pustolovine Haklberi Fina”, “Život na dvoru kralja Artura”, kojima je stekao svjetsku slavu, prikazao je jedinstvene životne situacije i autentični američki stil i govor.

1838. – Meksiko objavio rat Francuskoj koja je tri dana ranije okupirala grad Vera Cruz.

1853. – Rusija je u Krimskom ratu uništila tursku flotu ispred crnomorske luke Sinope.

1870. – Rođen je hrvatski političar i publicista Frano Supilo.

1900. – Umro je irski književnik Oscar Wilde, koji je kršio konvencije i davao maha nekonformizmu i u životu i u literaturi. Isticao je da je umjetnost autonomna i amoralna. U zatvoru u Reddingu, u kojem je dvije godine izdržavao kaznu zbog homoseksualizma, napisao je “Baladu o redinškoj tamnici” i duboko iskren životni obračun “De profundis”. Poslije izlaska iz zatvora 1897, pod imenom Sebastijan Melmot, živio je u Parizu, gdje je umro. Ostala djela: roman “Slika Dorijana Greja”, komedije “Važno je zvati se Ernest”, “Lepeza ledi Vindermir”, “Idealan muž”, zbirka priča “Zločin lorda Artura Sejvila i druge priče”, drame “Saloma” (na francuskom jeziku), “Vera”, “Vojvotkinja od Padove”.

1939. – Strijeljan je mađarski revolucionar Béla Kun, vođa Mađarske revolucije 1919. Prethodno je uhapšen u staljinističkim čistkama i na montiranom procesu u SSSR-u osuđen na smrt. Zarobljen je u Prvom svjetskom ratu na Istočnom frontu 1916, a poslije Februarske revolucije u Rusiji 1917. postao je član Gubernijskog komiteta Ruske socijaldemokratske radničke partije u Tomsku i potom jedan od rukovodilaca inostranih odreda Crvene armije. Po povratku u Mađarsku krajem 1918. osnovao je Komunističku partiju Mađarske. Kad je u avgustu 1919. poražena Mađarska Sovjetska Republika, proglašena u martu 1919, pobjegao je u Austriju, gdje je uhapšen, ali je pušten na intervenciju Moskve. Po povratku u SSSR borio se u građanskom ratu protiv snaga generala Petra Nikolajeviča Vrangela, potom je bio član Prezidijuma Kominterne i rukovodio je Centralnim komitetom Komunističke partije Mađarske.

1874. – Rođen Winston Churchill, britanski političar i državnik, premijer Velike Britanije 1940-1945. i 1951-1955, vođa Konzervativne stranke od 1940. Kao jedan od velikih protagonista pobjede nad fašističkim silama, učestvovao je na svim važnijim savezničkim konferencijama (Moskva, Teheran, Jalta, Potsdam).

1939. – Više od 20 sovjetskih divizija započelo je napadom na Finsku “zimski rat”, okončan mirovnim ugovorom u martu 1940, kojim je Finska prinuđena da se odrekne Karelijske prevlake i grada Viborg na istoku zemlje.

1942. – Rođen je bosanskohercegovački pozorišni glumac Sead Bejtović.

1967. – Aden, Južni Jemen i Južnoarapska Federacija (17 sultanata) stekli su nezavisnost nakon 128 godina britanske kolonijalne vladavine i formirali Narodnu Republiku Južni Jemen, koja je na isti dan 1970. dobila naziv Narodna Demokratska Republika Jemen.

1975. – Afrička država Dahomej promijenila naziv u Narodna Republika Benin.

1995. – Vijeće sigurnosti UN jednoglasno je usvojio odluku da se 31. januara 1996. okonča troipogodišnja mirovna misija u Bosni i Hercegovini.

1996. – Vlada i pobunjenici u afričkoj državi Sijera Leone potpisali sporazum o okončanju šestogodišnjeg građanskog rata.

1996. – Predsjedništvo BiH postiglo dogovor o formiranju Savjeta/Vijeća ministara. Odlučeno je da Savjet/Vijeće ministara bude sastavljen od tri ministra, od kojih će svaki imati po dva pomoćnika – takođe ministra. Savjetom/Vijećem će predsjedavati dva predsjednika i jedan potpredsjednik.

1996. – U Beogradu oko 150.000 ljudi protestovalo zbog poništenja izborne pobjede opozicione koalicije “Zajedno” na lokalnim izborima.

2000. – U Pjongjangu su se sreli rođaci iz Severne i Južne Koreje, koji su blizu 50 godina bili razdvojeni.

2001. – Ruska Duma donijela zakon koji dozvoljava drugim državama da pristupe Ruskoj Federaciji, a da pri tome postojanje zajedičke granice nije obavezan uslov primanja.

2002. – Turska ukinula 15 godina dugo vanredno stanje na jugoistoku zemlje i time je završena era sukoba turskih snaga i kurdskih separatista, tokom kojih je poginulo oko 30.000 osoba.

2005. – Završila je primarna misija letjelice Mars Express.

2005. – John Sentamu, porijeklom iz Ugande, jedan od lidera kampanje za borbu protiv rasizma, formalno je inaugurisan kao prvi britanski nadbiskup crnac. On je položio zakletvu kao 97. nadbiskup od Yorka.

2006. – Nekadašnji komandant Sarajevsko-romanijskog korpusa Vojske Republike Srpske general Stanislav Galić osuđen pred Haškim sudom na doživotni zatvor zbog granatiranja i opsade Sarajeva.

Posted by on 2023-11-30. Filed under Magazin, Na današnji dan. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login