31.05. – Dogodilo se na današnji dan – Prvi put je prikazan film na televiziji. Dan bijelih traka u Prijedoru. Dražen Erdemović priznao krivicu pred Međunarodnim sudom za ratne zločine u Haagu. Supersonični avion Concorde obavio je posljednji let

Tintoretto
Tintoretto

1594. – Umro je italijanski slikar Tintoretto, umjetnik strasnog temperamenta, jedan od najvećih majstora 16. vijeka. S lakoćom je slikao kompozicije ogromnih dimenzija, snažnim zamahom i upotrebom dramatičnih svjetlosnih efekata, pri čemu je očuvao osjećanje i za najmanje pojedinosti taktilnih i čulnih vrijednosti. Snažno je uticao na evropske slikare, posebno na impresioniste. Radio je u rodnoj Veneciji, u kojoj su ostala glavna djela “Raj” u Duždevoj palati, “Tajna večera” u crkvi San Đorđo Mađore, “Raspeće” u Skuoli di San Roko, ali je dosta rasijano i po evropskim muzejima, poput slika “Suzana i starci” u Beču i “Autoportret” u Parizu.

1793. – Hapšenjem žirondinaca u Francuskoj počela je vladavina jakobinskog terora.

Joseph Haydn
Joseph Haydn

1809. – Umro je austrijski kompozitor Joseph Haydn, predstavnik “bečkih klasičara”, tri decenije kapelmajstor na dvoru mađarskih grofova Esterhazi. Prilikom dva boravka u Engleskoj stekao je svjetsku slavu i komponovao najzrelija djela. Inspirisao se austrijskim, mađarskim, njemačkim, francuskim, ruskim folklorom. Napisao je više od sto simfonija, komponovao je gudačke kvartete, klavirske sonate, crkvenu muziku, a prema njegovom “Carskom kvartetu” nastala je himna Austrije. Djela: simfonije “Jutro”, “Podne”, “Veče”, “Oproštajna”, “Marija Terezija”, “Oksfordska”, “Medvjed”, “Kokoška”, “Kraljica”, “Vojna”, “Časovnik”, gudački kvarteti “Sunčevi kvarteti”, “Ruski kvarteti”, oratorijumi “Stvaranje svijeta”, “Godišnja doba”, opera “Apotekar”.

1819. – Rođen je američki pisac Walt Whitman, pjesnik slobode i demokratije. Bio je štamparski radnik, drvodjelja i učitelj. Osnovu njegovih pjesama, napisanih u nekonvencionalnoj formi slobodnog stiha, čini ljubav prema čovjeku. Snažno je utjecao na modernu liriku, posebno najvažnijom zbirkom pjesama “Vlati trave”.

Big Ben, London
Big Ben, London

1859. – Počeo je da radi veliki sat Big Ben na kuli britanskog parlamenta u Londonu.

1902. – Mirom u Verenigingu završen je Drugi burski rat u kojem su poginula 5 774 Britanca i najmanje 4 000 Bura.

1924. – Kina je priznala SSSR.

1931. – U Bahreinu pronađena nafta, prvo nalazište u nekoj arapskoj zemlji.

1938. – Prvi put je prikazan film na televiziji. Bio je to film Povratak Scarlet Pimpernel, koji je prikazala američka televizijska kuća NBC.

1939. – Danska je s Njemačkom potpisala pakt o nenapadanju. U aprilu naredne godine njemačke trupe okupirale su Dansku.

Return of the Scarlet Pimpernel
Return of the Scarlet Pimpernel

1962. – U Izraelu obješen njemački ratni zločinac Adolf Eichmann, tokom Drugog svjetskog rata glavni egzekutor zamisli Adolfa Hitlera o “konačnom rješenju” jevrejskog pitanja. U sudskom procesu je utvrđeno da je kriv za smrt šest miliona ljudi.

1983. – Rođena je bosanskohercegovačka glumica Zana Marjanović.

1991. – U Lisabonu je potpisan mirovni sporazum o Angoli, kojim je poslije gotovo 16 godina okončan građanski rat.

1992. – U organizaciji Centra za antiratnu akciju, održane su u Beogradu demonstracije više desetina hiljada građana, koji su nošenjem crnog flora dugog 1.300 metara izrazili svoje saućešće sa žrtvama rata u Bosni i Hercegovini.

1992. – Dan bijelih traka: Lokalne srpske vlasti u Prijedoru izdale su naredbu posredstvom lokalnog radija prema kojoj su svi Bošnjaci i bosanski Hrvati morali na ruke staviti bijele trake, a kuće obilježiti bijelim plahtama, što je rezultiralo progonima i ubistvima.

Dražen Erdemović
Dražen Erdemović

1994. – Za prvog predsjednika Federacije BiH izabran Krešimir Zubak.

1997. – Ukrajina i Rusija potpisale su sporazum o strateškom partnerstvu.

1999. – Umro je bosanskohercegovački glumac Davor Dujmović.

2001. – Agent FBI-ja, veteran Robert Hansen, optužen za špijunažu, izjavio je da nije kriv. Američka vlada optužila je Hansena da je 15 godina prenosio strogo povjerljive informacije Moskvi za sumu od 1.400.000 dolara i određenu količinu dijamanata.

1996. – Bosanski Hrvat Dražen Erdemović priznao je pred Međunarodnim sudom za ratne zločine u Haagu da je učestvovao u masovnim pogubljenjima Bošnjaka u Srebrenici. To je bilo prvo priznanje krivice pred Haškim tribunalom. Osuđen je na pet godina zatvora i nakon odsluženja dvije trećine kazne pušten na slobodu 1999.

Concorde
Concorde

2010. – Izraelski komandosi presreli humanitarni konvoj za Gazu i ubili 15 osoba.

2003. – Slijetanjem na aerodrom “Charles de Gaulle” u Parizu supersonični avion concord francuske kompanije Air France obavio je posljednji let. Avioni će biti izloženi u muzejima u Francuskoj, a jedan na aerodromu.

2005. – Washington Post potvrdio da je bivši zamjenik direktora FBI-ja Mark Felt bio povjerljivi izvor koji je tim novinama dostavio informacije koje su dovele do afere Watergate i ostavke predsjednika SAD-a Richarda Nixona 1974. godine.

2007. – Uhapšen haški optuženik, penzionisani general Vojske Republike Srpske Zdravko Tolimir i izručen Haškom tribunalu, pred kojim je optužen za zločine nad Bošnjacima u Srebrenici i Žepi 1995. godine. Osuđen 2012. na doživotnu kaznu zatvora. Umro je u Haagu 8. februara 2016. godine.

Haag, Zdravko Tolimir
Zdravko Tolimir

2010. – Izraelski komandosi presreli na moru humanitarni konvoj za Gazu i ubili 15 osoba.

2017. – Automobil bomba eksplodirao u diplomatskoj četvrti glavnog grada Afganistana Kabulu i ubila najmanje 90 osoba i ranila 380. Napad je izveo bombaš samoubica.

Posted by on 2021-05-31. Filed under Magazin, Na današnji dan. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login