31.05. – Dogodilo se na današnji dan – Prvi put je prikazan film na televiziji. Dan bijelih traka u Prijedoru. Dražen Erdemović priznao krivicu pred Međunarodnim sudom za ratne zločine u Haagu. Supersonični avion Concorde obavio je posljednji let

1594. – Umro je italijanski slikar Tintoretto, umjetnik strasnog temperamenta, jedan od najvećih majstora 16. vijeka. S lakoćom je slikao kompozicije ogromnih dimenzija, snažnim zamahom i upotrebom dramatičnih svjetlosnih efekata, pri čemu je očuvao osjećanje i za najmanje pojedinosti taktilnih i čulnih vrijednosti. Snažno je uticao na evropske slikare, posebno na impresioniste. Radio je u rodnoj Veneciji, u kojoj su ostala glavna djela “Raj” u Duždevoj palati, “Tajna večera” u crkvi San Đorđo Mađore, “Raspeće” u Skuoli di San Roko, ali je dosta rasijano i po evropskim muzejima, poput slika “Suzana i starci” u Beču i “Autoportret” u Parizu.

1793. – Hapšenjem žirondinaca u Francuskoj počela je vladavina jakobinskog terora.

1809. – Umro je austrijski kompozitor Joseph Haydn, predstavnik “bečkih klasičara”, tri decenije kapelmajstor na dvoru mađarskih grofova Esterhazi. Prilikom dva boravka u Engleskoj stekao je svjetsku slavu i komponovao najzrelija djela. Inspirisao se austrijskim, mađarskim, njemačkim, francuskim, ruskim folklorom. Napisao je više od sto simfonija, komponovao je gudačke kvartete, klavirske sonate, crkvenu muziku, a prema njegovom “Carskom kvartetu” nastala je himna Austrije. Djela: simfonije “Jutro”, “Podne”, “Veče”, “Oproštajna”, “Marija Terezija”, “Oksfordska”, “Medvjed”, “Kokoška”, “Kraljica”, “Vojna”, “Časovnik”, gudački kvarteti “Sunčevi kvarteti”, “Ruski kvarteti”, oratorijumi “Stvaranje svijeta”, “Godišnja doba”, opera “Apotekar”.

1819. – Rođen je američki pisac Walt Whitman, pjesnik slobode i demokratije. Bio je štamparski radnik, drvodjelja i učitelj. Osnovu njegovih pjesama, napisanih u nekonvencionalnoj formi slobodnog stiha, čini ljubav prema čovjeku. Snažno je utjecao na modernu liriku, posebno najvažnijom zbirkom pjesama “Vlati trave”.

1859. – Počeo je da radi veliki sat Big Ben na kuli britanskog parlamenta u Londonu.

1902. – Mirom u Verenigingu završen je Drugi burski rat u kojem su poginula 5 774 Britanca i najmanje 4 000 Bura.

1924. – Kina je priznala SSSR.

1931. – U Bahreinu pronađena nafta, prvo nalazište u nekoj arapskoj zemlji.

1938. – Prvi put je prikazan film na televiziji. Bio je to film Povratak Scarlet Pimpernel, koji je prikazala američka televizijska kuća NBC.

1939. – Danska je s Njemačkom potpisala pakt o nenapadanju. U aprilu naredne godine njemačke trupe okupirale su Dansku.

1962. – U Izraelu obješen njemački ratni zločinac Adolf Eichmann, tokom Drugog svjetskog rata glavni egzekutor zamisli Adolfa Hitlera o “konačnom rješenju” jevrejskog pitanja. U sudskom procesu je utvrđeno da je kriv za smrt šest miliona ljudi.

1983. – Rođena je bosanskohercegovačka glumica Zana Marjanović.

1991. – U Lisabonu je potpisan mirovni sporazum o Angoli, kojim je poslije gotovo 16 godina okončan građanski rat.

1992. – U organizaciji Centra za antiratnu akciju, održane su u Beogradu demonstracije više desetina hiljada građana, koji su nošenjem crnog flora dugog 1.300 metara izrazili svoje saućešće sa žrtvama rata u Bosni i Hercegovini.

1992. – Dan bijelih traka: Lokalne srpske vlasti u Prijedoru izdale su naredbu posredstvom lokalnog radija prema kojoj su svi Bošnjaci i bosanski Hrvati morali na ruke staviti bijele trake, a kuće obilježiti bijelim plahtama, što je rezultiralo progonima i ubistvima.

1994. – Za prvog predsjednika Federacije BiH izabran Krešimir Zubak.

1997. – Ukrajina i Rusija potpisale su sporazum o strateškom partnerstvu.

1999. – Umro je bosanskohercegovački glumac Davor Dujmović.

2001. – Agent FBI-ja, veteran Robert Hansen, optužen za špijunažu, izjavio je da nije kriv. Američka vlada optužila je Hansena da je 15 godina prenosio strogo povjerljive informacije Moskvi za sumu od 1.400.000 dolara i određenu količinu dijamanata.

1996. – Bosanski Hrvat Dražen Erdemović priznao je pred Međunarodnim sudom za ratne zločine u Haagu da je učestvovao u masovnim pogubljenjima Bošnjaka u Srebrenici. To je bilo prvo priznanje krivice pred Haškim tribunalom. Osuđen je na pet godina zatvora i nakon odsluženja dvije trećine kazne pušten na slobodu 1999.

2010. – Izraelski komandosi presreli humanitarni konvoj za Gazu i ubili 15 osoba.

2003. – Slijetanjem na aerodrom “Charles de Gaulle” u Parizu supersonični avion concord francuske kompanije Air France obavio je posljednji let. Avioni će biti izloženi u muzejima u Francuskoj, a jedan na aerodromu.

2005. – Washington Post potvrdio da je bivši zamjenik direktora FBI-ja Mark Felt bio povjerljivi izvor koji je tim novinama dostavio informacije koje su dovele do afere Watergate i ostavke predsjednika SAD-a Richarda Nixona 1974. godine.

2007. – Uhapšen haški optuženik, penzionisani general Vojske Republike Srpske Zdravko Tolimir i izručen Haškom tribunalu, pred kojim je optužen za zločine nad Bošnjacima u Srebrenici i Žepi 1995. godine. Osuđen 2012. na doživotnu kaznu zatvora. Umro je u Haagu 8. februara 2016. godine.

2010. – Izraelski komandosi presreli na moru humanitarni konvoj za Gazu i ubili 15 osoba.

2017. – Automobil bomba eksplodirao u diplomatskoj četvrti glavnog grada Afganistana Kabulu i ubila najmanje 90 osoba i ranila 380. Napad je izveo bombaš samoubica.

Posted by on 2024-05-31. Filed under Magazin, Na današnji dan. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

You must be logged in to post a comment Login