"60 minuta" otkriva detalje o slučaju Dobrovoljačka

Dobrovoljačka

Dobrovoljačka


Prije sedam dana na londonskom aerodromu Heathrow uhapšen je bivši član Predsjedništva Republike BiH Ejup Ganić. Ganić je uhapšen na osnovu optužbi zvaničnog Beograda da je učestvovao u ratnim zločinima 2. i 3. maja 1992. godine nad pripadnicima JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu. Punih 18 godina bh. pravosuđe uz podršku zvanične politike uporno izbjegava staviti tačku na događaje od 3. maja u Dobrovoljačkoj i ubistvo najmanje pet oficira JNA.

Ganić je uhapšen na osnovu dokumenta Vestminsterskog suda od samo nekoliko rečenica ispisanih na jednoj stranici. Pripadnici Skotland jarda su 1. marta ispunili ovaj sudski nalog. Ganić je trenutno u pritvoru u Londonu i njegova konačna sudbina još uvijek je krajnje neizvjesna.

O Ganiću i događajima iz Dobrovoljačke detaljno je govoreno u ovom izdanju magazina 60 minuta. Objavljeno je originalno svjedočenje bivšeg ministra policije R BiH Alije Delimustafića srbijanskim istražnim organima, koje je, po svemu sudeći, postalo temelj beogradske optužnice. Kriminalac, švercer, bivši šef kuhinje u Domu JNA u Sarajevu i SDA-ov demokratski šef policije Alija Delimustafić u januaru 2002. godine je pod lažnim identitetom uhapšen u Srbiji. Svoju slobodu iz beogradskog zatvora Delimustafić je kupio svjedočenjem o Dobrovoljačkoj.

Uz Delimustafićevo beogradsko svjedočenje u emisiji su objavljeni i stenogrami sjednica Predsjedništva R BiH na kojim se govorilo o događajima od 3. maja u Dobrovoljačkoj. Objavljeni su i haški dokumenti iz juna 2003. u kojima je bivša glavna tužiteljica Carla del Ponte poručila kako nema dovoljno dokaza za haško procesuiranje Ejupa Ganića, zbog čega je Haško tužiteljstvo slučajeve osumnjičenih u slučaju Dobrovoljačka tretiralo kao tzv. B i C slučajeve.

U ovom izdanju političkog magazina 60 minuta objavljen je i intervju s bh. ambasadoricom u Londonu Jadrankom Negotić.

ftv / bih-x.info

Posted by on 2010-03-08. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

One Response to "60 minuta" otkriva detalje o slučaju Dobrovoljačka

You must be logged in to post a comment Login