7. majske muzičke svečanosti: Solidarnost snagom muzike

7. majske muzičke svečanostiDa je muzika jedna od osnovnih ljudskih potreba, ali da je istovremeno u ovoj situaciji nekima potrebno ono najosnovnije za preživjeti, smatraju studenti, solisti i nastavnici Muzičke akademije u Sarajevu čije su Majske muzičke svečanosti u toku.

Tako je večeras u okviru njihove manifestacije održan koncert solista, hora i orkestra sa preko stotinu mladih izvođača, koji su izveli muziku Franza Schuberta i Antonia Vivaldija, u Crkvi sv. Ante na Bistriku u Sarajevu.

Namjera im je nastupima i muzikom pokazati i pozvati na solidarnost. Kako ističu, publika je dobrodošla da zajedno s njima skupi snagu, volju i novac potreban za borbu protiv nesreće koja nam se dogodila.

– Ove godine festivalom pomozimo onima kojima je najpotrebnije, ističe organizacijski tim Majskih muzičkih svečanosti.

Publika je uživala u Schubertovoj Misi D. 167, br. 2, G dur, koju su izveli solisti: sopranistica Adema Pljevljak, tenor Kenan Hasić i bas Latif Moćević. Dirigentica je bila Aida Jazić (IV godina) u klasi red. prof. spec. Rešada Arnautović, uz ass. mr. Almu Aganspahić.

Vivaldijeve kompozicije Gloria RV 588 (1715) i Beatus vir RV 597 (1719) izveli su solisti: sopranistice Melisa Hajrulahović i Adema Pljevljak, te mezzosopranistica Selma Adenalić. Dirigent je bio Jasmin Hasić (V godina) u klasi prof. spec. Rešad Arnautović, uz ass. mr. Almu Aganspahić.

Nažalost, Majske muzičke svečanosti ove godine nose tužne tonove kakve niko nije mogao naslutiti. Koncert orkestra harmonika iz Pule morao je biti otkazan jer gosti nisu mogli doputovati iz Hrvatske. Odgođen je i koncert tradicijske muzike “Od gusala do fada” ansambla Etnoakademik, koji je bio planiran za prekosutra u Crkvi sv. Josipa na Marindvoru.

Sutra će u 19.30 sati, u Domu Oružanih snaga BiH, najbolji studenti Muzičke akademije, koji su kroz ovu školsku godinu osvojili nagrade na takmičenjima imati koncert “Students on Stage”.

Iako Muzička akademija Sarajevo kao obrazovna ustanova u pravilu svoje programe nudi besplatno, u ovoj situaciji koncerti su mjesto za prikupljanje novčanih donacija za pomoć onima koji su ostali bez svojih domova. U teškim periodima, umjetnost je sredstvo komunikacije.

Posted by on 2014-05-22. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login