Helikopteri OS BiH i danas iznad Jablanice

Helikopteri OS BiH

Helikopter OS BiH

Na području zahvaćenom požarima u opštini Jablanica dva helikoptera Oružanih snaga BiH i danas gase vatru tamo gdje je to moguće samo iz zraka, zbog nepristupačnog terena.

U saopštenju Ministarstva odbrane BiH navodi se da su helikopteri djelovali od 6.30 do 9.35 sati, te u poslijepodnevnim satima.

Tokom djelovanja jedan helikopter je izbacio ukupno 22.000 litara vode u 11 naleta, a drugi je u 10 naleta izbacio 26.000 litara vode.

U narednom periodu, do konačnog lokalizovanja požara, predviđen je nastavak djelovanja helikoptera Oružanih snaga BiH u rejonu opštine Jablanica, gdje je zbog strmog i nepristupačnog terena gašenje požara moguće jedino iz zraka.

Portparol Civilne zaštite Hercegovačko-neretvanskog kantona Pero Pavlović izjavio je Srni da su oba požarišta na području opštine Jablanica pod kontrolom i stanje na terenu danas je značajno bolje u odnosu na jučerašnji i prethodne dane.

Predstavnici federalne i kantonalne uprave Civilne zaštite juče su obišli požarišta na području Jablanice i zaključili da gašenje požara zbog nepristupačnosti terena nije moguće, osim iz zraka, dok se na kopnu može djelovati samo u nižim dijelovima, i to presijecanjem krakova prema naseljenim mjestima i putnim komunikacijama.

Posted by on 2013-08-13. Filed under Jablanica, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login