Snima se dokumentarac o Dini Dvorniku

Dino Dvornik
Dino Dvornik

Ako postoji muzičar koga posebno pamti domaće estradno nebo, a o kome je bez sumnje vrijedno snimiti dokumentarac, to je nesumnjivo Dino Dvornik.

Hrvatski kralj funka preminuo je prije više od pet godina, ali njegova muzika i energija kojom je osvajao publiku i prijatelje ipak nije zaboravljena.

Upravo nošen tom idejom, nastao je autorski projekt redatelja Danijela Tipure Tipija koji se upustio u avanturu snimanja dokumentarnog filma o preminulom splitskom muzičaru pod naslovom ‘Manijak’.

‘Ideja je nastala u periodu kada sam intenzivno sarađivao sa Elom Dvornik (kćerkom pokojnog pjevača) na više propalih projekata. Konstantno sam je ispitivao i tražio da mi govori o Dinu. Katkad sam je i dvjesto puta u danu nešto pitao.

U trenutku kada sam od odgovora uspio da formiram viziju o kakvom se umjetniku radilo i donekle da pohvatam njegove karakteristike, rodila se ideja o snimanju filma. Mislim da će format dokumentarca najbolje ispričati priču ko je zapravo bio Dino Dvornik’ – govori Tipura, koji je za snimanje ‘Manijaka’ rezervisao četiri mjeseca.

Prvi kadrovi već su gotovi.

Snimanje je počelo sa Danijelom Dvornik koja ne želi da komentariše ništa o filmu sve do završetka projekta. Ipak, kako prenose hrvatski mediji, Danijela je od početka intenzivno uključena u snimanje filma. Scenarijem je bila oduševljena.

‘Njena reakcija je bila vrlo emotivna i odmah je rekla: ‘To je moj Dino’ – rekao je Tipura, dodajući kako su Danijela i Ela najzaslužnije za bogatu kolekciju privatnih snimki i fotografija koje će dokumentarcu dati poseban šmek jer će prikazati Dinu na način na koji su ga poznavali njegovi najbliži.

‘Želim da pokažem drugi Dinovu stranu. Drugačiju od one muzičke u kojoj se dokazao kao muzički inovator, daleko ispred svog vremena. Ali vjerujem da će svima koji ga vole, ali i onima koji ga ne vole, biti zanimljivo da prate put koji ga je doveo do stvaranja pjesama kakve do tada niko nije čuo.

Dotaći ćemo se njegove borbe sa medijima, upornosti uvjeravanja izdavačkih kuća u budućnost njegovog rada, razočaranje u sistem, savladavanje zavisnosti, ali i sreću i zasluženo zadovoljstvo u vrijeme kada je bio neupitni broj jedan’ – objašnjava Danijel Tipura.

U dokumentarcu će o Dinu govoriti njegova udovica Danijela, kćerka Ela, majka Dijana, brat Dean, kao i brojna poznata imena poput Džibonija, Lukyja, Nenada Korkuta, Denisa Latina i drugih.

‘Insistiraću da sagovornici maksimalno izbegavaju klasične odgovore poput ‘zadužio je muzičku scenu’ ili ‘bio je dobar čovjek’. Želim da čujem najbrutalnije, najneobičnije i najneočekivanije priče o Dinu. Sve te najbrutalnije istinite priče o Dini ćemo rekonstruirati u vidu dokumentarno-igranog filma. Biće to njegov život na vrhuncu i na dnu’ – otkriva redatelj.

Podsjetimo, muzička priča kralja fanka počela je kada se sa 17 godina zaljubio u muziku i s bratom Dinom osnovao bend ‘Kineski zid’.

Zajedno su snimili ploču koja je upisana u historiju hrvatske diskografije, kao prvo muzičko izdanje u fanki stilu.

Sedam godina kasnije, na Zagrebfestu nastupio je sa pjesmom ‘Tebi pripadam’ i osvojio nagradu za najboljeg debitanta. Od tada do smrti, Dino je nizao uspjeh za uspjehom.

Dino je imao šestogodišnju pauzu poslije koje je počeo rad na albumu ‘Pandorina kutija’, koji je izašao nekoliko meseci nakon njegove iznenadne smrti.

Preminuo je samo 18 dana nakon što je proslavio 44. rođendan. Bilo je to u septembru 2008. godine.

Posted by on 2014-01-09. Filed under Film & Muzika, Magazin. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login