U Fojnici završena Novinarska akademija

FojnicaUručivanjem diploma polaznicima, večeras je u Fojnici završena Novinarska akademija 2015, posvećena temi “Diversity reporting: Izvještavanje o manjinskim i ranjivim grupama”.

Peti dan Modula II za novinare i urednike protekao je u znaku elaboriranja teme posvećene intervjuu kao posebnom novinarskom žanru, te analizom primjera iz prakse o (ne)etičnim postupanjima novinara i urednika kada se radi o izvještavanju o marginaliziranim društvenim grupama.

U završnici ljetne škole novinarstva o postulatima objektivnog, fer i balansiranog izvještavanja govorili su – generalna sekretarka Udruženja BH novinari Borka Rudić i Aleksandar Stanković, novinar Hrvatske radio-televizije (HRT), fokusirajući se na novinarske standarde i modele kreiranja javnog mnenja, odnosno društvene svijesti o pravima i potrebama manjinskih i ranjivih grupa.

Sudionici Akademije upozorili su na sveprisutnu praksu marginaliziranja tema i medijskih sadržaja koji se odnose na status građana, pripadnika manjinskih populacija, te ukazali na neophodnost promjene na tom planu u korist uvažavanja različitosti i boljeg razumjevanja specifičnih potreba tih kategorija stanovništva.

Tokom petodnevne debate, novinari i urednici bh. medija informirani su o zakonskom okviru BiH, te međunarodnim instrumentima i mehanizmima reguliranja temeljnih ljudskih, političkih, ekonomskih, socijalnih i kulturnih prava manjinskih i ranjivih grupa.

Ocijenjeno je da njihova društvena relevantnost, kao i javni interes nalažu daleko veću pozornost spram ovih kategorija, a time i obavezu, te adekavtnu reakciju nadležnih institucija BiH, odnosno poduzimanje odgovarajućih i konkretnih koraka na unapređenju njihovog statusa i uopće tretmana u društvu.

Istovremeno, konstatirano je da mediji moraju ubuduće pokazati puno viši stepen senzibiliziranosti za “osjetljive” teme koje se tiču marginaliziranih grupa, bilo da se radi o pripadnicima manjina, povratnicima, žrtvama rata, invalidima, ili osobama diskriminiranih na temelju spolne pripadnosti, njihove seksualne orijentacije (LGBT), ili bilo koje druge pripadnosti.

Zaključeno je, usto, da mediji, uz koordinirano djelovanje svih društvenih agenasa (škola, institucija, ustanova…), mogu doprinijeti višem stepenu “vidljivosti” potreba ranjivih i ugroženih grupa, te eliminaciji tzv. “govora mržnje” koji je, nerijetko, usmjeren ka ovim kategorijama društva.

Gost ovogodišnje Novinarske akademije bio je politički savjetnik u Uredu specijalnog predstavnika Evropske unije u Bosni i Hercegovini Ole Hammer, a predavači univerzitetski profesori i iskusni medijski djelatnici.

Modul II za novinare i urednike uslijedio je nakon završetka Modula I za studente novinarstva, koji su bili u prilici upoznati se o novinarskim standardima, etičkim načelima i kodeksima, te formama, odnosno novinarskim žanrovima, kao i praktičnim primjerima medijskog izražavanja.

Ovogodišnji format Novinarske akademije organiziran je i realiziran u sklopu Projekta Vijeća Evrope pod nazivom “Promoviranje slobode izražavanja, informiranja i slobode medija u jugoistočnoj Evropi” i uz finansijsku potporu Vlade Kraljevine Norveške.

Posted by on 2015-07-15. Filed under Fojnica, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login