Završeno glasanje u RS – Sankcije poslije izbora?

referendum

referendum

Za vast u Republici Srpskoj referendum je protekao uspješno. Vlada potvrdila da ide u izmjenu Zakona o praznicima. Eventualne sankcije pravosudnih organa za održavanje referenduma, za vlast neprihvatljive.

Završeno je glasanje na referendumu u RS. Prema prvim dostupnim podacima, izlaznost birača je između 56 i 60 odsto, rečeno je u Republičkoj izbornoj komisiji. Birališta su zatvorena u 19.00 časova a glasanje je proteklo bez većih incidenata.
„Dinamika preliminarnih konačnih rezultata ne ide kako smo mislili. Pristiže veliki broj podataka sa terena. Moraćemo sačekati. Prvi nezvanični rezultati sa 30,76 odsto glasačkih mijesta na refrendumsko pitanje, Da li podržavate da se 9. januar obilježava i slavi kao Dan Republike Srpske, odgovor DA izabralo je 99,8 odsto birača“, rekao je predsjednik komisije Siniša Karan.

Vlada mijenja Zakon o praznicima

Pored ovoga očekuju se i rezultati sa nepotvrđenih glasačkih listića ali i glasova iz inostranstva, tako da će konačni rezultati biti poznati nakon njihovog prebrojavanja.

Odmah nakon zatvaranje birališta iz Vlade RS je rečeno da bi se već do 11. oktobra izmjene Zakona o praznicima trebale naći u skupštinskoj proceduri. Predsjednik Vlade RS Željka Cvijanović zahvalila se svim građanima rekavši da je održavanje referenduma pokazalo demokratski kapacitet RS što je bio glavni cilj referenduma.

„Referendum je uspio, dobar smo posao uradili. Očekuje nas zakonodavna aktivnost. Rekli smo da ćemo ići u izmjene zakona koje će značiti da se briše obaveznost proslavljanja Dana RS. Svi građani RS koji se ne mogu identifikovati sa tim praznikom neće biti obavezi da ga proslavljaju. Ali smo istovremeno htjeli da pitamo građane, i zahvalna sam što su nam dali takav odgovor, da oni žele da proslavljaju 9. januar kao Dan RS“, kaže Cvijanović navodeći da je danas naučena lekcija da „ukoliko želimo da živimo zajedno da moramo da se poštujemo“.

Dodik: „Srpski narod pokazao političku zrelost“

Javnosti se obratio i predsjednik RS Milorad Dodik koji se zahvalio građanima RS što su glasali.
„Ponosan sam na činjenicu da nije bilo nikakvih incidenata, niko Bošnjacima nije zamjerio što nisu izašli na glasanje, to je njihov politički stav, kao što je naš da izađemo na referendum. Srpski narod je pokazao političku zrelost i odlučnost. Imamo definitivno pozitivne rezultate, izlaznost je dovoljna u skladu sa zakonom a kako podaci prvi pokazuju veoma je mali broj onih koji su rekli NE. Ovaj dan ulazi u istoriju kao primjeri odlučnosti“, rekao je Dodik. Upitan da li će nakon ovog da sprovede i referendum o Sudu i Tužilaštvu, koji je takođe prošao proceduru u Narodnoj skupštini RS, Dodik je rekao da će i on biti sproveden, ne precizirajući kada.

Tokom dana glasali su politički lideri vlasti i opozicije. Poruke su uglavno iste kada je riječ o odbrani interesa RS i važnosti referenduma s tim da u opoziciji smatraju da je referendum održan u cilju kampanje pred izbore te da čekaju na koji će način sada vlast reagovati.

„Izašli smo na referendum sa uvjerenjem da čuvamo RS od onih koji je ugrožavaju spolja. Siguran sam da ćemo za sedam dana svi izaći na izbore da je sačuvamo od onih koji je ugrožavaju iznutra“, rekao je potpredsjednik SDS-a Ognjen Tadić.

Bošnjaci očekuju reakciju OHR-a i pravosudnih institucija

Glasanje nije održano u Brčko Distriktu s obzirom da je supervizor za Brčko ranije zabranio održavanje referenduma na njegovoj teritoriji. Zbog toga su otvorena biračka mjesta za građane sa državljanstvom RS, na teritoriji Bijeljine.

Tokom dana nije bilo konkretnih političkih poruka iz Sarajeva. Ipak jasno je da bošnjački lideri očekuju sankcije međunarodnih predstavnika ali i nadležnih državnih institucija zbog postupka sprovođenja referenduma kojeg je Ustavni sud BiH zabranio.
„Ovo je akt kojim se direktno poništava Ustavni sud BiH, kojim se direktno ugrožavaju institucije BiH, atak na stabilnost ne samo u BiH nego i u regionu”, rekao je predsjednik Socijaldemokratske partije BiH Nermin Nikšić.

Analitičari generalno smatraju da je referendum destabilizovao BiH ali da dalji tok zavisi kako će se ponašati vlast u RS, ukratko da li će se sprovesti odluka Ustavnog suda BiH ili će se ići na dalju eskalaciju ovakvog stanja.

Iako je Ustavni sud BiH donio privremenu mjeru kojom se zabranjuje održavanje referenduma, on je ipak sproveden. Sudeći prema stavu Republičke izborne komisije, uspješno a da li će zaista tako biti na kraju zavisi od reakcija u narednim danima. Naime, pojavile su se špekulacije da bi nakon izbora svi oni koji su učestovovali u sprovođenju referenduma mogli da snose neki vid sankcija, što su politički predstavnici vladajuće koalicije odbacili kao mogućnost navodeći da je referendum demokratsko pravo svih građana.

Posted by on 2016-09-26. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login