Epilog otkazivanja Friljićeve predstave: Krivične prijave zbog prijetnji

nase-nasilje-i-vase-nasiljeDirekcija Internacionalnog teatarskog festivala MESS pokrenula je kaznene prijave protiv osoba koje su prijetile direktoru festivala Nihadu Kreševljakoviću zbog prikazivanja predstave „Naše nasilje i vaše nasilje“ Olivera Frljića, posljednjeg dana festivala.

Radi se o desetak osoba, koje su noć prije prikazivanja predstave uputile prijetnje članovima direkcije festivala, naglašavaju u pravnom timu MESS-a.

Podsjećamo, najava neprikazivanja predstave Olivera Frljića u okviru ovogdišnjeg MESS-a izavala je lavinu kritika u javnosti, što je rezultiralo da se predstava na kraju ipak prikaže, ali užem krugu gledatelja.

Cijeli slučaj trebao bi dobiti i sudski epilog, kaže predstavnica pravnog tima MESS-a Armela Ramić.

„Naveli smo nekih deset osumnjičenih osoba, ali smo i obezbijedili materijal da se identificiraju i ostala lica“, kazala je Ramić

U idućih mjesec dana trebala bi biti poznata i imena osoba koje su prijetile organizatorima, dodaje Ramić.

„U idućih mjesec dana imat ćete sve informacije za imena ljudi koji su osumnjičeni“, rekla je.

Festival MESS ove godine bio je jedan od najbolje organiziranih i najsadržajnijih festivala u novijoj povijesti ove teatarske manifestacije, naglašava Nihad Kreševljaković.

Dodaje kako se nada će sudski epilog razjasniti cijelu situaciju, koja je itekako ostavila posljedice na imidž festivala.

„Vjerujemo u pravnu državu i zakone BiH, te se nadamo da će oni koji su svojim prijetnjama, lažima ili širenjem jezika mržnje odgovarati za dovođenje u opasnost publike, te narušavanju imidža festivala MESS i grada Sarajeva, kao otvorenog grada“, objašnjava Kreševljaković.

Dan prije prikazivanja predstave u nekim medijima i na društvenim mrežama ocijenjeno je da ona vrijeđa vjerska osjećanja muslimana i katolika, te da ne bi trebala biti izvedena u Sarajevu. Kreševljaković smatra kako to nije istina:

„Kao odgovorna institucija, mi stojimo iza predstava i ubijeđeni smo da niti jedan od naših programa ne vrijeđa ničija vjerska, nacionalna, rasna ili bilo koja druga osjećanja.“

Na novinarsko pitanje zbog čega je izostala reakcija redatelja predstave Olivera Frljića oko svega što se događalo u Sarajevu, Kreševljaković je odgovorio:

„Prije same odluke, kontaktirali smo gospodina Frljića i saopćili mu situaciju u kojoj se nalazimo. Rekli smo mu i razloge zašto smo se odlučili na internu izvedbu predstave. On je izrazio podršku bilo kojoj odluci, koju direkcija festivala donese.“

Idući mjesec u Sarajevu će biti organizirana i javna debata pod nazivom „Sloboda umjetničkog izražavanja“, na kojoj će se raspravljati između ostalog i o ovom slučaju, te o drugim problemima koje pogađaju kulturnu scenu BiH.

Posted by on 2016-10-27. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login