Puigdemont: Katalonija će proglasiti nezavisnost “za nekoliko dana”

KatalonijaCarles Puigdemont kazao je u intervjuu za BBC da će njegova vlada “djelovati krajem ove sedmice ili početkom naredne”.

On je govorio nakon što su se stotine Katalonaca okupile u bijesu zbog nasilja policije protiv glasača tokom zabranjenog referenduma o nezavisnosti njihove regije u nedjelju.

Centralna vlada i nacionalni sudovi označili su referendum kao nelegalan.

Katalonski čelnici tvrde, međutim, kako rezultati pokazuju da regija ima pravo na odcjepljenje i kažu da bi mogli jednostrano proglasiti nezavisnost.

– Proglasit ćemo nezavisnost u roku od 48 sati nakon što se prebroje zvanični rezultati – izjavio je Puigdemont u intervjuu.

Njegovi komentari uslijedili su nekoliko sati nakon što je španski kralj Felipe VI pojačao napetosti tražeći od vlasti da brane “ustavni poredak”.

Felipeova dramatična intervencija u utorak navečer imala je za cilj ublažiti špansku najdublju političku krizu u više decenija, ali je riskirala stvaranje sve većeg nezadovoljstva u regiji.

Felipe (49) odustao je od svog ranijeg odmjerenog tona u napetostima oko Katalonije, optužujući njene čelnike da djeluju izvan zakona.

– Svojim neodgovornim ponašanjem oni bi mogli dovesti u rizik ekonomsku i društvenu stabilnost Katalonije i kompletne Španije. Odgovornost je legitimnih državnih vlasti da osiguraju ustavni poredak – izjavio je španski monarh.

Felipe je ponovio svoje ranije pozive za harmonijom među Špancima.

Nakon nedjeljnog nasilja to je, međutim, bilo delikatno balansiranje za španskog suverena.

Ljudi koji su bili u baru u Barceloni zviždali su i galamili u nezadovoljstvu nakon kraljevog govora na TV-u, prenosi AFP.

Posted by on 2017-10-05. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login