Međunarodni zvaničnici zabrinuti za pravosuđe u BiH

Sud

Sud

Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) Bosne i Hercegovine izazvalo je buru negodovanja donoseći zaključke o tome kako će tražiti da se omogući izmjena člana Zakona po kojem bi bilo moguće razrešenje sudija i tužilaca bez provedenog disciplinskog postupka.

I dok se VSTV brani namjerom kako želi utvrditi da li se među nosiocima najviših pravosudnih institucija nalaze oni koji su kompromitovani tokom rata, međunarodni zvaničnici upozoravaju kako se radi o pritisku.

Razrješenje sudija i tužilaca bez disciplinskog postupka prema prijedlogu Visokog sudskog i tužilačkog vijeća značilo bi da se nosioci pravosudnih funkcija mogu smijeniti i za ono što su radili i prije nego su imenovani. To bi se, navodno, odnosilo na one čiji je rad kompromitovan tokom rata.

Zahtjev je potekao nakon što je Vijeću od Republičkog Centra za istraživanje rata i ratnih zločina i traženje nestalih RS došla informacija o devet sudija i šest tužilaca Suda i Tužilaštva BiH, koji su, navodno, učestvovali u nezakonitom procesuiranju Srba tokom rata.

Milan Tegeltija predsjenik VSTV-a u izjavi nakon sjednice o zaključcima je rekao:

“Prihvaćena je ta potreba za razrješenjem bez uvođenja disiplinskog postupka s tim da će naša Komisija za legislativu uz podršku pravnog odjela pripremiti odredbu da se otklone sve nedoumice i zadovolje svi neophodni pravni standardi i zahtjevi evropske konvencije.“

Upravo je kontrukcija „bez uvođenja disiplinskog postupka“ izazvala žestoku reakciju međunarodnih zvaničnika. Oglasili su se Šef delegacije EU u BiH, OHR, OSCE, te ambasade SAD i Velike Britanije, a njihove su poruke s jedinstvenim sadržajem da nijedan zvaničnik, uključujući sudije i tužioce, ne može biti razijrešen dužnosti bez provođenja odgovarajuće nezavisne istrage i prethodnih disciplinskih procedura.

Nakon bure negodovanja, Tegeltija je izdao i novo saopštenje u kojem vrdi kako međunarodni zvaničnici nisu dobro razumjeli zahtjev VSTV-a.

Naime, u jednoj od tački spornog zajtjeva stoji kako bi poseban tribunal vodio računa o činjenicama, omogućio učešće u postupku, kao i žalbu oštećenima.

U međuvremenu su se oglasile i sudije Suda BiH čije je udruženje izrazilo jasno neslaganje s odlukama VSTV-a.

Pismom se oglasio i sudija tog suda Branko Perić koji je oštro kritikovao objavljivanje liste imena sudija koje se navode u informaciji koju je dostavio Centar. Njima je, smatra, rasprava nanijela nepopravljivu štetu, a skandalom se uništilo povjerenje građana u pravosuđe. On je, poput međunarodnih zbvaničnika ubjeđenja da se radi o političkom uticaju i to iz RS, tačnije Milorada Dodika koji, inače protivnik ovih institucija, sada staje u njihovu zaštitu.

“Ovo je dokaz da je VSTV pod snažnim utjecajem politike i da funkcioniše na principima ad hock koalicija, ucjena, ličnih interesa i zloupotrebe moći. Udruženje sudija i tužilaca bi trebalo da stavi na dnevni red pitanje integriteta VSTV-a i njegove odgovornosti za izgradnju i jačanje nezavisnog pravosuđa. U tom kontekstu treba se založiti za snažnije učešće profesionalne zajednice u donošenju važnih odluka VSTV-a i kreiranju strateških politika u pravosuđu”, poručio je Perić.

Ovakav Perićev stav ponukao je Tegeltiju da javno zatraži televizijsko suočavanje s ovim sudijom nazvavši njegove istupe neargumentiranim.

“S obzirom na posljednja istupanja sudije Branka Perića u medijima, bilo putem kolumni, bilo putem pisama, u kojima bez ijednog argumenta izuzev vlastitih insinuacija, manipulišući lažima, proziva mene kao predsjednika VSTS-a BiH i jedan dio članova VSTS-a BiH, želim da naglasim da se radi o lažima, insinuacijama, špekulacijama i pokušajima manipulacije javnosti”, ocijenio je Tegeltija.

Iako se situacija oko zahtjeva za razrješenjima zahuktava, još je jedan sporan zaključak pod lupom međunarodnih zvaničnika, koji kako navode ima političku motivaciju. Radi se o zahtjevu i da se preispita nacionalna pripadnost osuđenih i optuženih u predmetima ratnih zločina.

“Time se dalje politizuje sudski postupak i procesuiranje predmeta ratnih zločina“, stoji u obraćanju ambasada SAD i Velike Britanije.

Paralelno, informacija iz RS o sudijama i tužiocima iz Federacije BiH rezultirala je kontra anonimnom prijavom za sudije i tužioce iz RS.

Iako se struka pobunila protiv ovih zahtjeva iz VSTV, sudeći prema saopštenju ne odustaju.

Krajnju će riječ dati zakonodavna vlast ukoliko usvoji sporne izmjene Zakona o VSTV.

Posted by on 2017-11-02. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login