Predstava ‘Divlje meso’ oduševila Beograđane

Divlje meso

Divlje meso

Savjet za regionalnu saradnju (RCC) je na sceni “Ljuba Tadić” Jugoslovenskog dramskog pozorišta u Beogradu omogućio gostovanje predstave Narodnog pozorišta Sarajevo “Divlje meso” urađene prema tekstu Gorana Stefanovskog u režiji Dine Mustafića.

Prema riječima režisera Mustafića ova drama, iako “klasik” južnoslovenske dramaturgije, napisana 80-ih godina dvadesetog vijeka, nije izgubila ništa od svoje snage i aktuelnosti, već je otvorila i nova pitanja i dileme.

Generalni sekretar Savjeta za regionalnu saradnju Goran Svilanović zahvalio je pozorištima iz Sarajeva i Beograda na spremnosti da sarađuju i razmjenjuju iskustva na zadovoljsvo publike.

– Kultura i umjetnost su, iako neodvojiv i veoma bitan dio društvenog razvoja, nažalost često nepravedno zapostavljeni. Iskustva su nam pokazala da upravo umjetnost i kultura grade najčvršće mostove među ljudima, univerzalnim jezikom i konstantnim preispitivanjem vrijednosti u društvu. Zbog toga Savjet, kada je god to moguće, rado podržava spremnost na saradnju umjetnika i kulturnih radnika u regionu – kazao je Svilanović.

Direktorica Narodnog pozorišta Sarajevo Marijela Hašimbegović zahvalila je Savjetu za regionalnu saradnju, koje je omogućilo ovo gostovanje, kao i jugoslovenskom dramskom pozorištu iz Beograda na gostoprimstvu.

– Pozorišna scena je dom iluzije, koje našoj publici pruža nadu u bolje sutra. Potpuno smo svjesni značaja i uloge pozorišta u ovim vremenima turbulentne i užurbane svakodnevice. Kao nikada dosad, pozorište mora snažno da progovori o nekim kontaktima čovjeka kako sa svojim unutrašnjim svijetom tako i sa okolinom – naglasila je Hašimbegović.

Tematsko-idejni okvir “Divljeg mesa” ili “drame vijeka”, kako su je nazvali mnogi pozorišni kritičari i teatrolozi, otvara mogućnost novih čitanja jer nudi kuću na Balkanu kao metaforu jedne države, naroda, kulture, mitologije, naposljetku porodice i tradicije koja se urušava pod prijetnjom “novog poretka”.

U predstavi igraju Josip Pejaković, Zijah Sokolović, Vesna Mašić, Branko Ličen, Ejla Bavčić – Tarakčija, Sanela Pepeljak, Ermin Sijamija, Slaven Vidak, Riad Ljutović, Aldin Omerović, Vedran Đekić, Džana Pinjo, Dina Mušanović, Raisa Bužimkić i Amar Selimović, saopćeno je iz Savjeta za regionalnu saradnju.

Posted by on 2017-12-23. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login