Los Angeles: 90. dodjela nagrade Oscar

U Dolby Theatru u Los Angelesu, u noći s nedjelje na ponedjeljak bit će dodijeljena nagrada Oskar (Oscar), najprestižnija svjetska filmska nagrada. Favorit po broju nominacija je film “The Shape of Water” meksičkog reditelja  Guillermo Del Tora.

Oscar

Oscar

Fantazija o romansi između nijeme djevojke i reptilskog stvorenja osvojila je čak 13 nominacija za Zlatni kipić, ratni spektakl “Dunkirk”, reditelja Christopher Nolana ima osam nominacija, dok je sedam dobio favorit kritike – film “​Three Billboards Outside Ebbing, Missouri​” Martina McDonagha.
Sva tri filma su nominovana u kategoriji za najbolji film, zajedno sa ostvarenjima “Call Me By Your Name”, “Darkest Hour”, “Get Out”, “Lady Bird”, “Phantom Thread” i “The Post”.

“Oblik vode” je, između ostalog, dobio nominacije za najbolju glumicu, najbolju mušku i žensku sporednu ulogu, režiju, scenarij, originalnu muziku i najbolju fotografiju.

U kategoriji najboljeg glumca čuveni Gary Oldman se smatra favoritom za ulogu Winstona Churchilla u filmu “Darkest Hour”.

Rediteljka filma “Lady Bird” Greta Gerwig je peta rediteljka sa nominacijom za Oskara. Akademija je pod pritiskom da se smanji diskriminacija žena, naročito u trenutku kada Holivud potresa veliki skandal o seksualnom zlostavljanju slavnog producenta Harveya Weinsteina.

Očekuje se da će na 90. svečanoj dodjeli biti pomenut taj skandal. Poslije Vajnstina uslijedile su optužbe na račun velikih holivudskih imena, Kevina Spaceya, Bretta Ratnera i Dustina Hoffmana.

Ceremoniju će drugu godinu za redom voditi popularni Jimmy Kimmel, a svečanost koja počinje u 20.00 po lokalnom vremenu uživo će prenositi američka televizijska mreža ABC.

Svečana ceremonija na kojoj se proglašavaju pobjednici, jedna je od najuglednijih ceremonija dodjele nagrada u svijetu. Ujedno je i najdugovječnija svečanost dodjele nagrada u medijima.

Pobjednik prošlogodišnjih Oskara je bio mjuzikl “La La Land” reditelja Damiena Chazellea,​ koji je osvojio​ šest nagrada Akademije.

Prošlogodišnju ceremoniju obilježila je greška na kraju dodjele kada je glumcu Warrenu Beattyu uručena pogrešna koverta i umjesto da proglasi “Moonlight” kao dobitnika zlatnog kipića za najbolji film, on je pročitao da je “La La Land” osvojio Oskara. Greška je uočena tek nakon što su se producenti “La La Landa” već popeli na pozornicu i počeli zahvaljivati na nagradi.

Posted by on 2018-03-04. Filed under Film & Muzika, Kultura, Magazin. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login