Bugojno: Počinje Teatarski internacionalni festival TIFBU 2018

TIFBU

teatar

Teatarski internacionalni festival Bugojno (TIFBU) svečano će biti otvoren danas izvedbom monodrame “Rod i dom“ Irfana Kasumovića, člana tuzlanskog teatra “Kabare“.
“Radi se o monodrami koja je proglašena najboljom na prošlogodišnjem festivalu u Bugojnu, reditelja Vlade Keroševića. Irfanu Kasumoviću će, ovom prilikom, biti uručen TIFBU reflektor, grand prix nagrada za 2017. i time ćemo otvoriti teatarsku kutiju za ovu godinu”, kazao je direktor festivala Amel Ugarak.

Dodaje da će, kroz različite teatarske koncepte, u naredna tri mjeseca poklonici pozorišta moći pogledati zanimljiv, provokativan, ali i duhovit teatarski repertoar.

“Ovogodišnji TIFBU ima slogan ‘Pita li se mene, išta?’. Pokušali smo dovesti predstave inspirirane najviše čovjekom, kao jedinkom društva koja traga za istinom, pravdom, egzistencijom, osjećanjima, okolinom, drugim ljudima, i u tome često zaboravi na sebe”, naglasio je Ugarak.

Po njegovim riječima, već tokom novembra publika će moći pogledati različite teatarske koncepte, studentske i forum predstave.

“Uz predstavu, koja će biti prikazana na otvaranju festivala u maloj sali KSC-a, u planu su predstave ‘Ta ljubav’ Pozorišta ‘Đorđe Damjanović Đekša’ Jaša Tomić Srbija. U sklopu Evropskih noći teatra Dječije pozorište ‘Eko-Art’ iz Bugojna odigrat će predstave ‘Crveno i bijelo’ i ‘Krugovi’, najavljuju organizatori.

Direktor TIFBU Ugarak je dodao da će predstavu “Status veze“ odigrati članovi DIS pozorišta mladih iz Banje Luke, a na repertoaru je i Forum predstava “BuJaMo 2“, te zanimljiva igra s maskama “Pentimento“.

“To je autorski projekt koji potpisuje Lea Sekulić. Za kraj novembra ostavili smo predstavu “Ostajte“, koju će odigrati članovi Nezavisne scene “NUBL“. Pozivamo publiku da prati TIFBU, a mi ćemo servirati dobre predstave”, poručio je Ugarak.

Posted by on 2018-11-01. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login