Biser Livna – Franjevački muzej i galerija Gorica

Franjevački muzej i galerija Gorica Livno, sa svojim bogatim fundusom predstavlja jednu od vodećih takvih ustanova u Bosni i Hercegovini, zahvaljujući franjevcima koji su decenijama neumorno skupljali i čuvali kulturno-historijsku baštinu livanjskog kraja i šireg okolnog područja. No, zanimljivo je da pored Franjevačkog muzeja, u Livnu postoji i vrijedna zbirka starina u privatnom vlasništvu porodice Alić, koji su svoje eksponate izlagali i u Franjevačkom muzeju s kojim godinama sarađuju.

Livno, foto Ajdin Kamber
Livno, foto Ajdin Kamber

Franjevački muzej i galerija Gorica Livno danas predstavlja suvremenu ustanovu s bogatim fundusom od prapovijesnog razdoblja do novijega doba. Za njegovo osnivanje zaslužni su Franjevci. U svom kompleksu sadži arheološku, etnografsku, umjetničku, numizmatičku i sakralnu zbirku, te zbirku oružja i vojne opreme. Neki muzejski eksponati su jedinstveni i u Europi.

“U našem arheološkom postavu čuva se najstarije vuneno platno u Europi, njegova starost je procijenjena na cirka 1450 godina prije Krista i njime je bio prekriven tzv. kupreški čovjek, kojeg je ekipa arheologa otkila 1983. godine. Radilo se o prapovijesnim saonicama u kojima je bio položen muškarac, prekriven vunenim plaštem”, pojašnjava ravnateljica Franjevačkog muzeja i galerije Gorica, Dražena Džeko.

Sakralna zbirka pak čuva najstarije knjige bosanskih franjevaca. Prvu knjigu na hrvatskom jeziku „Nauk krstjanski za nauk slovinski“, koju je napisao na bosančici 1611. godine, fra Matija Divković. Prijenosni oltar koji se sklapa u kovčeg, jedini je sačuvan takav oltar iz 1804. godine. Posebnostmuzeja je i stalni postav slika velikoga bosansko-hercegovačkog slikara
Gabriela Jurkića. Muzej imaviše od 200 njegovih ulja na platnu, a 170 ih je darovao sam Jurkić, kao i više od 6 tisuća svojih crteža.Sačuvana je i obnovljena i zgrada prve škole u Livnu koja danas čini kompleks muzeja.

“U ovoj školi, kako je ona nacionalni spomenik i kako je svojom strukturom i građevinom interesantna za sve posjetitelje koji prolaze ovdje, bilo je nekako najlogičnije da se u ovaj prostor stavi upravo etnografski postav muzeja. Budući da je Livno grad sira, izložili smo bavljenje stočarstvom poljodjelstvom, zatim zanati, narodne nošnje, nakit, prerada vune”, navodi kusts Franjevačkog muzeja i galerije Gorica Livno Josip Gelo.

Nakon jedinstvenog i impozantnog Muzeja i galerije u Gorici u Livnu postoji još jedno neobično i vrijedno mjesto, to je Muzej, u privatnoj zbirci, koji sadrži blizu 12 000 eksponata.

Svaki od ovih predmeta, više od 30 godina sakupljao je Izet Alić, livanjski limar, zaljubljenik u starine. Nakon njegove smrti, prije nekoliko godina, sve je naslijedio njegov sin koji je s puno ljubavi sve eksponate, koji datiraju iz rimskog doba do bliske prošlosti, sortirao i složio po zbirkama. Među njima i jedan za čiju vrijednost nisu ni znali: Kuran preveden na kineski jezik.

“To je baš zanimljiva priča, neka slučajnost da je naš Livnjak nama to poslao, mi nismo ni znali, pa je došao jedan Egipćanin, bi je slučajno tu, zadesio se u Livnu, bio kod nas u muzeju, on je rekao da je preveden s arapskog na kineski, po njegovoj toj stručnoj spremi, pošto je i on vjernik, to bi mogao biti neki 18 vijek”, kaže Almir Alić – Čuvari starina Livno.

U Muzeju starina mogu se naći brojni stari alati, oružje, nakit, fotografije, dokumenti, kameni artefakti, ostaci vodovoda iz rimskog, turskog i austrougraskog doba i brojni drugi predmeti koji oslikavaju i čuvaju duh prošlih vremena livanjskog kraja. Njihovu vrijednost stručno još nitko nije procijenio, kaže Almir. No, mnogi su prepoznali, poput Franjevačkog muzeja u Livnu koji s njima godinama surađuje i eksponate iz Muzeja starina posuđuje za svoje izložbene postavke.

BHRT / BiH-X

Posted by on 2022-07-04. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login