Afera koja je potresla BiH – da li je poslanik Vukanović otkrio prevaru Vlade RS?

Narodni poslanik u NSRS Nebojša Vukanović tvrdi da iza kupovine potraživanja FG “Birač” stoje tajkuni iz RS i od premijera Radovana Viškovića traži ostavku.

Mediji u BiH ovih dana izvještavaju o tome kako je poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske (NSRS) Nebojša Vukanović (SDS) navodno demaskirao prevaru Vlade RS i firme “Batagon” iz Švajcarske, u slučaju prodaje potraživanja Fabrike glinice “Birač” iz Zvornika, zatim prodaje hotela “Bistrica” na Jahorini, te dijela Pavlović banke.

Batagon
Batagon

Nakon što, kako kaže Vukanović, na njegove apele nisu odgovarali u Vladi RS, morao je sam da provjeri gdje se nalazi i kakve su reference firme koja će preuzeti brojna bogatstva RS. Tako se zaputio u švajcarski grad Cug, pozvonio na vrata “Batagona”, kratko razgovarao sa jedim uposlenikom i ustvrdio da „Batagon“ nema reference za preuzimanje hotela, banke i fabrike glinice, te da je raskrinkao veliku aferu. Vukanović je na sumnjivo porijeklo novca ove firme prethodno ukazivao i u skupštinskim klupama.

Firma iznad restorana

Najprije mu je, priča za DW, bilo sumnjivo to što firmu nije našao na naznačenoj adresi, a kada su ga uputili na drugu adresu utvrdio je da je firma registrovana na spratu zgrade u kojoj se nalazi jedan restoran. Vukanović sumnja i da je Dalibor Matić stvarni vlasnik firme.

„Ja nemam institucionalnu pomoć da utvrdim ko su stvarni vlasnici te firme. To sam pitao Vladu RS, ona može da zatraži od Švajcarske da im dostave sve informacije u vezi sa tom firmom, ali Vlada to nije htjela, pa sam to uradio ja. Pitam se samo gdje su radnici i sindikat Alumine, kćerke firme FG Birač. Firma koja je stub regije i koja ima promet 300 miliona maraka godišnje ne smije pasti u ruke kriminalcima“, kategoričan je Vukanović.

Prema njegovim riječima, u pitanju je prevara s ciljem da kompanija dođe u ruke nekoliko moćnika iz RS. Na pitanje o kojim se ljudima radi, Vukanović kaže da će to tek da utvrdi o čemu će obavijestiti javnost.

„Jasno je da su neki moćnici izvukli novac iz RS i da sad hoće da operu taj novac tamo i da pokupuju prirodna bogatstva RS novcem koji su opljačkali. Batagon nema nikakve reference, ne bavi se preradom glinice, nema veze sa bankarstvom, niti sa hotelijerstvom. Batagon ima više kompanija koje možete da osnujete za sat vremana, a Cug je poreski raj, mjesto gdje se krije identitet stvarnih vlasnika, nisu oni tamo slučajno otišli“, tvrdi poslanik Vukanović.

Vlasnik “Batagona” sve demantuje

Vlasnik „Batagona” u razgovoru za DW na sve kaže da je u pitanju medijska hajka na njega i na njegovu firmu, da firma i te kako ima reference, te da je protiv Vukanovića već podnijeta prijava zbog upada u prostorije firme i nedozvoljeno snimanje. Naglašava da “Batagon” u svom sistemu ima 11 firmi i da, bez Alumine, imaju oko 1.500 radnika.

“Firmu sam osnovao 2015. godine, bavio sam se i rudarstvom i još tada sam pokušavao da uradimo nešto sa Aluminom. Zgrada u kojoj su naše kancelarije stara je preko 250 godina, pod zaštitom je UNESCO i jako je teško da tu dobije kancelarije neka firma koja nema kredibilitet. Mi smo dobili”, kaže Matić za DW.

Sa Vladom RS “Batagon” je potpisao ugovor, a Matić pojašnjava da su kupovina hotela i dijela Pavlović banke bili samo koraci kojim bi ispunili uslove koje je propisala Vlada kako bi nesmetano mogli preuzeti potraživanja FG “Birač”.

“Nama BiH nije interesantna u smislu turizma i bankarstva, jer trenutna situacija nije povoljna, ali da bismo dobili status kandidata u postupku kupovine potraživanja, mi smo prihvatili uslove da investiramo u hotelijerstvo i bankarstvo. Vlada RS je tražila nekog ozbiljnog ko može sve to da održi i mi smo uradili sve što je trebalo. Mi sad pristupamo obavezama prema RS i pridržavaćemo se svih uputstava”, pojašnjava Matić.

Višković: Ne interesuje me ko stoji iza “Batagona”

Predsjednik Vlade RS rekao je u četvrtak (28.03.2019.) novinarima u Banjaluci da ne zna ko stoji iza firme “Batagon”, kao i da ga to ne interesuje, sve dok se ova firma pridržava uslova koje je postavila Vlada.

“Mi smo u decembru prošle godine razmatrali nekoliko pristiglih ponuda, između ostalih tu je bila ponuda Batagona. Mi smo njihovu ponudu prihvatili kao najpovoljniju i dali rok da dostave garancije. Jedino je firma Batagon dostavila garancije i na osnovu toga smo sklopili sporazum koje su naše institucije, koje imaju potraživanja u FG Birač, potpisale sa kompanijom Batagon. Moram vam reći, Vlada RS je mogla da proda svoja potraživanja i bez bilo kakvih uslova. Međutim, ovdje je Vlada to uradila sa 16 zaključaka koji jasno poručuju tom Batagonu da ako se ne budu ponašali u skladu sa tim zaključcima da ništa ne znače potpisani ugovori i da njih može da raskine i ova i svaka sljedeća vlada”, kazao je Višković i ustvrdio da je sve rađeno transparentno.

Ranije je saopšteno da su neki od uslova Vlade RS da kupac investira u iznosu od minimalno 50 miliona evra u tehnološki razvoj fabrike, da zadrži postojeći broj radnika sa tendencijom povećanja broja zaposlenih, da ne mogu prodati fabriku u narednih 10 godina, da moraju ispoštovati ugovore sa dobavljačima, da riješe branu cvenog mulja, te da ulažu u putnu infrastrukturu.

Vukelić: Vladin odnos je kao da prodaje kiosk

Vlasnik i urednik poslovnog portala Capital, koji je pratio sva dešavanja u vezi sa firmom “Batagon”, Siniša Vukelić kaže za DW da je suština cijele priče u tome da se potraživanja fabrike uz određenu dokapitalizaciju konvertuju u akcije i, nakon što “Birač” izađe iz stečaja, “Batagon” bude najveći vlasnik kompanije Birač, a time i njenih ćerki firmi, među kojima je i Alumina.

“Problematično je to što je Vlada RS narediila institucijama, fondovima i javnim preduzećima da prodaju svoja potraživanja, a to nije javno obrazložila, već je to uradila kao da se radi o prodaji kioska, a ne jednog od najvažnijih privrednih resursa RS”, kaže Vukelić, te navodi da je i prilikom raspisivanja javnog poziva bilo jasno da Vlada favorizuje “Batagon”.

Vukelić od narodnih poslanika očekuje da zatraže zvanične inofrmacije o švajcarskoj firmi, budući da su zahtjevi novinara uglavnom izignorisani.

Komentarišući Vukanovićev odlazak u Cug, Vukelić navodi da u svemu ne vidi neki konkretan dokaz i demaskiranje neke prevare. “Bojim se da je u ovom slučaju u pitanju politizacija i skupljanje ličnih poena”, zaključuje Vukelić za DW.

Narodni poslanik Nebojša Vukanović već je kontaktirao ambasadu Švajcarske u BiH i zatražio da mu službeno dostave informacije o stvarnim vlasnicima firme “Batagon”, a zatražio je i zvanične informacije o tome da li je vlasnik “Batagona”, Dalibor Matić, osuđen na višegodišnju zatvorsku kaznu zbog prevare. Vukanović je od premijera Srpske Radovana Viškovića zatražio ostavku.

O svemu smo zatražili komentar i OHR-a, međutim, kazali su nam da se po tom pitanju neće izjašnjavati, te da to nisu pitanja za njih.

Posted by on 2019-03-31. Filed under Banja Luka, Vijesti iz BH gradova, Zvornik. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login