Afflecov “Argo” najbolji film 85. dodjele Oscara

OscarNa sinoć održanoj ceremoniji dodjele 85. Oscara  dominirao je “Lincoln” s 12 nominacija, “Pijev život” s 11, “Jadnici” s osam i “Argo” sa sedam. Iznenađenja večeri nije manjkalo, tako je “Lincoln” kući otišao sa samo dva kipića, a Michelle Obama sreću je donijela Benu Afflecku čiji je film “Argo” nagrađen najboljim.

Prvo veće iznenađenje večeri svakako je bio Oscar za najboljeg sporednog glumca koji je na kraju pripao odličnom Christophu Waltzu za “Oslobođenog Djanga”. Ranije su mnogi kritičari izjavljivali da je on trebao biti nominiran u kategoriji glavnog glumca. Talentirani je Austrijanac tako osvojio drugi po redu zlatni kipić, a i za njegovu prethodnu oskarovsku pobjedu također je bio zaslužan Quentin Tarantino.

Disneyjeva “Merida Hrabra” osvojila je Oscara za najbolji dugometražni animirani film što su mnogi prokomentirali kao jednu od oskarovskih nepravdi. Mnoge nije iznenadio zlatni kipić za najbolji dokumentarac koji je zasluženo pripao briljantnom filmu “Searching for Sugar Man” Malika Bendjelloula i Simona Chinna.

Prevelikih iznenađenja nije bilo ni u kategoriji najboljeg stranog filma gdje je Hanekeova “Ljubav” odnijela nagradu.

Anne Hathaway i Adele očekivane pobjednice

Pobjeda Anne Hathaway u kategoriji najbolje sporedne glumice nije došla kao poseban šok. Čak su joj i kladionice dale najbolju šansu.

Nakon Brit nagrade koju je prije neki dan osvojila, Adele i njena bondovska tema osvojila je i Oscara za najbolju kompoziciju. Pjesma koju je pjevačica, navodno, napisala u automobilu na putu do studija, prema mnogima je i jedna od boljih pjesama iz filmova o tajnom agentu, ali i prva koja je osvojila zlatni kipić.

U kategoriji najboljeg adaptiranog scenarija, Chris Terrio i njegov scenarij za “Argo” odnijeli su pobjedu. No, glavni je naglasak ipak bio na najboljem originalnom scenariju gdje je kipić zasluženo završio u rukama Quentina Tarantina.

Iznenađenje je uslijedilo tokom dodjele za najboljeg režisera. Najboljim je, naime, proglašen Ang Lee kojem je ovo drugi kipić, a njegov “Pijev život” pokazao se jednim od najvećih ovogodišnjih pobjednika.

Michelle Obama donijela sreću Ben Afflecku

Kategorija najbolje glumice bila je prepuna izvrsnih ostvarenja. Zasluženo, kipić je otišao u ruke  Jennifer Lawrence, a mnogi se slažu s tim da je u slučaju njene uloge “U dobru i zlu”, Oscar završio na pravoj adresi.

Meryl Streep uvela nas je u kategoriju najboljeg glumca gdje je Daniel Day-Lewis bio glumac kojem su predviđali pobjedu, a na kraju je kući odnio i trećeg Oscara. Naravno, Lewis je očekivano pobijedio i iskoristio priliku kako bi se našalio, patetičnu je govoranciju sveo na minimum i na kraju nagradu posvetio svojoj majci.

Legendarni Jack Nicholson dodjelu nagrada je na sebi svojstven način priveo kraju i predstavio prvu damu Michelle Obamu koja je dala i doprinos Bijele kuće za najvažniju kategoriju i pročitala pobjednika. Iako je to malo ko očekivao, “Argo” je proglašen najboljim filmom. Režiser Ben Affleck i sam je bio prilično iznenađen, a “Lincoln”, kojem su mnogi predviđali pobjedu, na kraju je ispao najveći gubitnik sa samo dva kipića od 12 nominacija.

Posted by on 2013-02-25. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login