Afganistan: Marjah bez Talibana

Afganistan

Afganistan

Tri sedmice nakon što su američki marinci i afganistanski vojnici počeli najveću ofanzivu u Afganistanu od 2001. godine, talibansko uporište  Marjah,  područje od oko 400 kvadratnih kilometara u provinciji Helmand na jugu Afganistsana očišćeno je od Talibana.  Ofanziva je počela, da podsjetimo,  13. februara.

Tokom obraćanja novinarima putem satelistskog video-linka  iz Afganistana general Lawrence Nicolson, jedan od zapovjednika koji vode borbene operacije, istakao je da su oko 2.500 marinaca i oko1.500 afganistanskih vojnika uglavnom obezbijedili to područje i dodao:

“Iako  i dalje nalazimo nagazne bombe, zadovoljni smo sadašnjim stanjem. Naravno, to ni na koji način ne znači da je sve gotovo.”

General Nicolson je svjestan da su mnogi Afganistanci u Marjahu skeptični i suzdržani zbog prijašnjih loših iskustava sa afganistanskom vladom i naglašava da je sticanje povjerenja od krucijalne važnosti za uspjeh misije u cjelosti:

“I na kraju krajeva, mislim da mi svi shvatamo da su uspješne akcije protiv pobunjenika nagrada Afganistancima koji žele mir i sigurnost.”

I dok se u Marjahu sada viori afganistanska zastava,  NATO i afganistanska vlada žele što brže uspostaviti civilnu vlast i administraciju, osposobiti komunalne službe, osigurati potrebnu pomoć, i sticanjem povjerenja stanovništva  Talibanima i praktično onemogućili povratak.

Po ocjeni generala Nicolsona bezbjednost je sada najveći prioritet.

“Odmah mogu reći da ne postoji nikakav plan o skorom povlačenju, niti marinaca niti afganistanskih jedinica koje su na ovom području. Vrlo smo svjesni da se radi o vrlo osjetljivom regionu.”

U toku su i konsultatcije sa lokalnim plemenskim starješinama, kao i regrutiranje Afganistanaca za koje se pouzdano zna da ne podržavaju talibaski pokret i da nisu korumpirani.

“Mi smo javno i jasno rekli  da bi smo radije bili bez policije nego da imamo lošu policiju. Jednostavno ne želimo da se lokalno stanovništvo okrene protiv nas” – takođe je rekao general Nicolson.

Učešće i ponašanje afganistanskih  vojnika on je ocijenio uspješnim. Bilo je variranja jer je bilo iskusnih veterana , kao i onih koji su tek završili trening:

“Nisu se plašili okršaja, a vidio sam, i ja  i naši  naši marinci, da im je jako drago da su tu, uz naše snage.”

Osvajanje Marjaha  i čišćenje područja cijelog Helmanda samo je prvi korak šire ofanzive. Slijedeći korak je Kandahar,  provincija u kojoj je nastao talibanski pokret.

bih-x.info

Posted by on 2010-03-06. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login