Akcija „Gibraltar“: Uhapšeno osam osoba osumnjičenih za finansijski kriminal

SIPA, BiHDo sada je uhapšeno osam osoba koje se  sumnjiče  za   finansijski kriminal  i korupciju. Budžet BiH oštećen za 5 miliona KM.  U prostorije SIPA-e  do sada privedeni: Sanjin Kulenović iz Agencije S.V.R.S.A,    direktorica TV PINK BiH  Lajla Torlak i  direktor mreže Plus  Darko Aleksić.  Priveden predsjednik Uprave HT “Eroneta” Stipe Prlić.

Od ranih jutarnjih sati  više stotina policijskih službenika  SIPA-e i policijskih agencija u okviru akcije “Gibraltar”,  koja se odnosi na borbu protiv finsnijskog kriminala i korupcije, izvršili su niz  hapšenja,  pretresa i privođenja.

Riječ je  o direktorima marketinških agencija, koji su nezakonito izvršili izvlačenje novca i stekli protivpravnu imovinsku korist u iznosu većem od 5 miliona eura za navodni otkup TV prava i usluga, a koja najvećim dijelom nisu bila stvarno prometovana, navodi SIPA.

Do sada su uhapšeni direktori marketinških agencija:   S.V.R.S.A:   Neven Kulenović,   Belma Kulenović, Sanjin Kulenović,   TV “Pink BiH”- Lajla Torlak,  ATV-a- Darko Aleksić,   direktor agencije “Fabrika” – Senad Zaimović, kao i visoki  dužnosnici „Eroneta“, među kojima su  direktori Stipe Prlić  i Zoran Bakula. Osumnjičeni direktori agencije “Mita” – Ejub Kučuk    još nije uhapšen.

U prostorije SIPE  u Sarajevu do sada privedeni: Sanjin Kulenović iz Agencije S.V.R.S.A, zamjenica generelanog direktora TV PINK BiH  Lajla Torlak i  direktor mreže Plus  Darko Aleksić.

Oni se terete zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično djelo organizirani kriminal, u vezi sa krivičnim djelima iz oblasti finansijskog kriminala i korupcije, navodi se u saopćenju iz SIPA-e. Radi se o osobama osumnjičenim za kaznena djela organiziranog kriminala, a u  vezi sa zloupotrebom položaja ili ovlasti, sklapanjem štetnih ugovora, poreznim utajama, pranjem novca i nezakonitim transakcijama u višemilionskim iznosima

“Istražnim aktivnostima utvrđeno je da su članovi organizirane kriminalne grupe nezakonitim radnjama na osnovu krivotvorenih ili štetnih ugovora i faktura stekli protivpravnu imovinsku korist u iznosu većem od pet miliona eura”, rekla jeglasnogovornica SIPA-e Kristina Jozić.

Ova sredstva su izvučena na račune off-shore kompanija u inostranstvu. Dio novca je zadržan na računima tih kompanija, a dio je prebačen na račune osumnjičenih osoba u inostranstvu, a korišten je za kupovinu skupocjene imovine u inostranstvu.

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA)  po nalogu tužitelja Tužilaštva  BiH, započeli su jutros   akciju kodnog naziva „Gibraltar“, koja se izvodi na području Sarajeva, Banje Luke, Mostara, Posušja i Gruda, navodi se i saopćenju iz SIPA-e. Više stotina policijskih djelatnika SIPA i policijskih agencija koje pružaju podršku u akciji, na terenu provode hapšenja,    pretrese i privođenja, usmjerena na 9 osoba koje su meta ovih aktivnosti, navodi se u saopštenju iz Tužilaštva BiH.

Pretresi se vrše na ukupno 16 lokacija.

U ovoj istrazi Tužilaštva   BiH ostvarena je  i međunarodna saradnja sa policijom i pravosuđem drugih zemalja, prvenstveno Republike Slovenije i Republike Hrvatske, na otkrivanju i dokumentiranju počinjenih kaznenih djela.

PRIVEDEN STIPE PRLIĆ

Predsjednik Uprave HT Eroneta Stipe Prlić (1958.)   priveden je u Mostaru.

Prlić je iz zgrade Uprave izveden sa lisicama na rukama preko kojih je držao jaknu. Iz zgrade je izuzeta i određena dokumentacija, javila je dopisnica BHRT.

Pripadnici SIPA-e su pretresli i Prlićevu porodičnu kuću i automobil Volvo.

Osobe lišene slobode bit će privedene u službene prostorije SIPA-e, gdje će se nad njima izvršiti kriminalistička obrada, nakon čega će biti predate Tužilaštvu BiH na dalje postupanje.

Aktivnosti se provode po naredbama Suda BiH i Tužilaštva BiH, u saradnji sa pripadnicima MUP-a Kantona Sarajevo, MUP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona, MUP-a Zapadno-hercegovačkog kantona i MUP-a Republike Srpske.

Kako je funkcionisala organizovana kriminalna grupa?

Na otkrivanju i dokumentovanju počinjenih krivičnih djela u okviru akcije Gibraltar domaći organi sarađivali su sa policijom i pravosuđem drugih zemalja, prvenstveno Slovenije i Hrvatske. Upravo su strani mediji godinama izvještavali o kriminalnim aktivnostima vezanim za HT Eronet i uhapšene Stipu Prlića te Nevena Kulenovića. Cijela priča je, zapravo, počela u Austriji?

 

Posted by on 2014-10-22. Filed under Crna Hronika. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login