Aktivisti: Gornja Neretva na izdisaju, umire, dok institucije to prećutno odobravaju!

Ekološki aktivisti Koalicije za zaštitu rijeka BiH obišli su lokalitet izgradnje kontroverzne hidroelektrane “Ulog” u blizini Kalinovika.

Izgradnja brane visine 53 metra, izlaznog kanala dužine 2,7 kilometra i mašinske zgrade u poodmakloj je fazi i informacije govore da bi u aprilu tekuće godine, za manje od dva mjeseca, trebalo biti izvršeno probno punjenje akumulacije.

Bitno je napomenuti i da se HE “Ulog” gradi na lokalitetu Velja strana, koji je izuzetno nestabilan i geološki stručnjaci nisu preporučivali bilo kakvu gradnju na istom.

Napominjemo i da je upravo klizište na lokaciji izgradnje HE Ulog 1934. godine dovelo do najveće poplave u historiji Konjica, čije je posljedice lokalno stanovništvo osjećalo decenijama.

“Dok privatni investitor zauvijek mijenja izgled jedne od najznačajnijih naših rijeka, institucije prećutno odobravaju ovakve štetne zahvate. Kako drugačije protumačiti šutnju državnog Vijeća ministara, na čelu s Borjanom Krišto, entitetskih Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, na čelu s premijerom Konjičaninom Nermin Nikšić i Vlade Republike Srpske, na čelu s predsjednikom Radovanom Viškovićem na naše zahtjeve za održavanje sastanaka na kojima bismo razgovarali o problematici zaštite smaragdne kraljice Neretve.

Borba se nastavlja – mi vjerujemo! Da Neretva hladna zauvijek teče!”, navode iz Koalicije za zaštitu rijeka Bosne i Hercegovine.

Posted by on 2024-02-06. Filed under Ekologija, Kalinovik, Konjic, Magazin, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login