Alarmantan izvještaj o zagađenju zraka u EU

zagađenje, zagađenost, staklenički plinovi Agencija EU za okoliš saopćila je da zagađenje zraka i dalje predstavlja najviši rizik po zdravlje u Evropi, izazivajući više od 430.000 preuranjenih smrti u 2012.

Agencija navodi da podaci, prikupljeni na  nadzornim mjestima širom Evrope, pokazuju da su ljudi koji žive u gradovima još izloženi zagađenju zraka “na nivoima koje smatra nesigurnim Svjetska zdravstvena organizacija” i rezultira ozbiljnim bolestima, među kojima su bolesti srca, respiratorni problemi i kancerogena oboljenja.

Hans Bruyninckx, čelnik Evropske agencije za okoliš sa sjedištem u  Copenhagenu izjavio je da zagađenje zraka također ima “značajne ekonomske posljedice” povećanjem medicinskih troškova i smanjenjem produktivnosti zbog manje radnih dana.

Redovni godišnji izvještaj EU o kvaliteti zraka objavljen je u ponedjeljak dok se klimatska konferencija UN-a otvara u Parizu, s ciljem postizanja istorijskog sporazuma o borbi protiv globalnog zagrijavanja, prenosi AP.

Posted by on 2015-12-01. Filed under Region, Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login