Antarktik je nekad imao blagu klimu

Antartik

Antartik

Najhladnije mjesto na Zemlji Antarktik je prije 53 miliona godina imao blagu i suptropsku klimu, rekla je u petak skupina međunarodnih naučnika po povratku s 57-dnevnog boravka na Južnom polarnom okeanu.
Stručnjaci su se usidrili u Hobartu na Tasmaniji i umjesto bušenja na samoj Antarktici israživali su u okeanu gdje mogu bušiti do 1.000 metara dubine i time zaći dublje u prošlost. Na temelju 3.000 uzoraka uzetih geološkim bušenjem, zaključili su da se klima promijenila.

Henk Brinkhuis iz Nizozemske i Carlota Escutia iz Španjolske, suvoditelji ekspedicije, očekivali su zaći u prošlost 37 miliona godina unatrag, no uspjeli su kroz kamenje, fosile i mikrobe doseći prahistoriju stariju od 50 miliona godina.

‘Uspjeli smo čitati historijsku knjigu koja se piše nekim doista čudnim jezikom’, rekao je Brinkhuis. Proučavanjem geoloških uzoraka moguće je utvrditi zašto se stvorio led te kako promjena klime može promijeniti ledenu koru koja prekriva 95 posto Antarktike.

‘To je poput filma koji se vrti unazad. Zbog čega se zemlja hladila? I hladila se i hladila i hladila te je u jednome trenutku bilo dovoljno hladno da je počeo rasti prvi ledeni prekrivač’, objasnio je Brinkhuis za novine Hobart’s Mercury.

Brod Joides Resolution od 143 metara jedinstven je u svijetu specijalizovan za bušenje morskog dna. Na njemu je 50 naučnika i 65 članova posade, a vlasništvo je Udruženih okeanografskih institucija za dubinsko bušenje i uzimanje uzoraka.


bih-x.info

Posted by on 2010-03-14. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login