Apel Parlamentu FBiH za usvajanje Zakona o Volontiranju

Parlament FBiHGrađanski edukativni centar (GEC) apeluje na Parlament FBiH da najkasnije do kraja tekuće 2011 godine usvoji  Zakon o Volontiranju na nivou FBiH.

Smatramo da je krajnje vrijeme da se ova oblast uredi te da se konačno stvori pravni okvir za djelovanje volontera a samim time i brojnih nevladinih organizacija koje u najvećem procentu „sarađuju“ s istima.

Nevidimo valjan razlog za nedonošenje ovog zakona svih proteklih godina, te da svako daljnje bespotrebno odlaganje donošenja istog najviše šteti volonterizmu u cjelini.

Prema Evropskom manifestu o volontiranju, volontiranje je aktivnost koja se poduzima slobodnom voljom pojedinca te osobnim izborom i motivacijom; bez želje za financijskom dobiti; u organiziranom okruženju (unutar nevladinih udruženja, volonterskih centara, manje ili više organiziranih neformalnih skupina); u želji da se pomogne drugim osobama i društvu u cjelini, pridonoseći zajedničkim vrijednostima, bez osobnih interesa (iako je volontiranje od jednake koristi i samoj osobi koja volontira).

Riječ volonter koja dolazi iz francuskog jezika (volontaire) označava osobu koja besplatno obavlja neku službu, dakle volontirati znači besplatno služiti.

U svijetu su volonterstvo i volontiranje definirani na različite načine i imaju različite dimenzije, ali se može slobodno reći kako je u svojoj najširoj definiciji volonterski rad neplaćeno, nekarijerističko, neprofitno, slobodno izabrano djelovanje koje se javlja u različitim oblicima.

Volontiranje, kao dobrovoljna aktivnost, je prije svega sloboda izbora, a sloboda je osnovna težnja ljudske civilizacije i temeljno obilježje demokracije. Osim toga, volonterstvo u sebi sadrži potencijal izgradnje suosjećanja i solidarnosti s drugima i drugačijima, saopšteno je iz GEC-a.

Posted by on 2011-11-19. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login