Audi daje gas, kako bi pretekao BMW

Audi

Audi

Njemački proizvođač automobila Audi, koji je u sastavu Volkswagena, želi velikim ulaganjima doći do prodaje dva miliona automobila godišnje. Time bi pretekao svog poslovnog konkurenta BMW.

Vijest će obradovati mnoge u Njemačkoj – posebno u manjim gradovima, Ingolstadtu i Neckersulmu: svjetska automobilska firma Audi je objavila, da će narednih godina uložiti veliki kapital kako bi razvila nove modele i povećala broj prodanih automobila u svijetu. Cilj je sa sadašnjih 1,5 miliona prodanih vozila preći brojku od dva miliona – i tome nadmašiti svog velikog poslovnog konkurenta, minhenski BMW.

S oko 22 milijarde eura bi u razdoblju od 2014. do 2018. godine trebali biti otvoreni novi proizvodni pogoni te brojna nova radna mjesta, prije svega u njemačkim proizvodnim središtima Audija, poput Neckersulma i Ingolstadta. Prema riječima predstavnika firme, koja je inače u sastavu najvećeg europskog automobilskog koncerna Volkswagen (VW), to će biti najopsežniji investicijski ciklus u povijesti ovog proizvođača automobila srednje i visoke klase.

Cilj: prestići BMW

Donedavno je cilj bila prodaja milion i pol automobila godišnje, i taj je cilj ostvaren 16. prosinca – na posebnoj svečanosti u Ingolstadtu je taj jubilarni auto uručen jednom kupcu. Tom je prilikom šef Audija Rupert Stadler izjavio: “Mi smo si zadali cilj prodati miliona i pol automobila godišnje do 2015. No mi smo taj cilj bez problema ostvarili već 2013.” Sada je na redu sljedeća etapa, rekao je Stadler.

Kako bi se taj novi cilj ostvario, Audi planira povećati broj modela sa sadašnjih 49 na 60. Jedna od prvih mjera će biti otvaranje novog proizvodnog pogona u sjedištu firme u Ingolstadtu, gdje bi se od 2016. trebao proizvoditi novi model Audi Q1. Od ukupne sume od 22 milijarde eura, oko 16 milijardi je predviđeno u izgradnju novih pogona, a ostatak u razvoj novih modela i novih tehnologija.

Nova radna mjesta

Istovremeno će se nastaviti s kontinuiranim povećavanjem broja radnih mjeta u firmi. Već sljedeće godine bi oko 700 mladih trebalo započeti svoju izobrazbu u središtima u Ingolstadtu i Neckersulmu. Zahvaljujući jamstvu za zapošljavanje svi oni po završetku školovanja mogu računati s dobijanjem stalnog radnog mjesta. Trenutno Audi zapošljava oko 50.000 ljudi u Njemačkoj, najvećim dijelom upravo u Ingolstadtu.

No ne planira se otvaranje novih radnih mjesta samo u Njemačkoj – predviđeno je zapošljavanje novih radnika i u inozemstvu. Tako bi samo u proizvodnim pogonima u Mexiku tijekom sljedeće godine trebalo biti otvoreno oko 1000 novih radnih mjesta. tamo bi od 2016. trebalo biti sklapano novo terensko vozilo Audi Q5.

Šanse i rizici

No nove investicije sa sobom uz velike šanse nose i određene rizike. To se u prvom redu odnosi na ukupnu dobit. Kada se pogledaju brojke Audija u trećem kvartalu ove godine, vidi se da je broj prodanih automobila od lipnja do rujna doduše porastao, ali je istovremeno dobit smanjena sa 1,3 na 1,1, milijardu eura. To je rezultat politike marži, koja je prosječno smanjena za jedan posto na sadašnjih 9,4 posto.

Središnji koncern Volkswagen je još krajem studenog najavio svoje investicijske planove u naredne četiri godine. Tako su do 2018. godine planirane investicije u visini od preko 84 milijarde eura. Od toga će 63,5 milijardi biti uloženo u otvaranje novih proizvodnih pogona odnosno u modernizaciju postojećih. Od ukupnih investicijskih sredstava VW namjerava oko 60 posto uložiti na području Njemačke.

Posted by on 2013-12-30. Filed under Ekonomija. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login