Banja Luka: Drugi sajam praksi i stipendija okupio više od dvadeset izlagača

stipendijeDrugi Sajam praksi i stipendija, koji je u organizaciji Centra za razvoj karijere (CERK) održan danas u Domu omladine u Banja Luci, okupio je preko dvadeset izlagača i i više od 1.200 posjetilaca.

Sajam je otvorila gospođa Nada Tešanović, Ministar porodice, omladine i sporta  u Vladi RS, a prisutnima se obratila i gospođa Željana Jovičić, savjetnik ministra nauke i tehnologije RS.

„Danas je zapošljavanje veliki problem i veoma je korisno da studenti, bar kod poslodavaca koji mogu da ih prime na praksu, nauče šta znači raditi jer bez dokazivanja u praksi niko nema mogućnost da sagleda koliko je stvarno naučio tokom školovanja“, istakla je ministar Tešanović Ona je dodala da interes mladih i posjećenost sajma govori o tome da su potrebne manifestacije kao što je Sajam praksi i obrazovanja.

Otvaranju sajma prisustvovali su i gospodin Jan Zlatan Kulenović, izvršni direktor Omladinske Informativne Agancije, predstavnici CISO centra pri Zavodu za zapošljavanje RS, kao i predstavnici Fonda dr. Milan Jelić koji su i partneri sajma.

Cilj ove jednodnevne, obrazovno-izložbene manifestacije bio je pružiti informacije o različitim vidovima neformalnog obrazovanja koji se nude u našem okruženju te stipendijskim programima koji su dostupni u BiH, a jedan od glavnih aspekata Sajma je pružanje praksi za studente.

Na sajmu je izlagalo preko dvadeset izlagača među kojima su bile kompanije i poslodavci koji su ponudili prakse različitim profilima studenata, organizacije, ambasade i fondacije koje su prezentovale stipendijske programe za studente u BiH, te organizacije i škole koje nude različite programe neformalnog obrazovanja (kursevi stranih jezika, kursevi računara i sl.).

Neki od izlagača na Sajmu su bili:

Poslodavci koji su nudili prakse studentima (učesnici su kako domaće kompanije i organizacije Delhaize Delta Maxi, Lanaco, Raiffeisen banka, Intermezzo portal, Edukativni centar Banjaluka, Perpetummobile koji su ponudili preko 100 praksi za studente,  tako i međunarodne organizacije USAID, AIESEC i IAESTE koji su ponudli 50 praksi u inostranstvu).

Organizacije, ambasade i fondacije koje nude stipendijske programe (od kojih su najznačajnije: German Academic Exchange Service – DAAD, Češka ambasada, Fondacija Konrad Adenauer i Fond Dr. Milan Jelić, najposjećeniji portal za traženje stipendija Stipendije.ba, te Omladinska Informativna Agencija).
Organizacije i škole koje nude različite programe neformalnog obrazovanja, od kurseva jezika, preko kurseva računara do raznih generičkih vještina potrebnih za kvalitetnije pozicioniranje na tržištu rada (Cambridge centar, CO-Leščešen, Auctus Banjaluka).

Studenti, aspolventi i skoriji diplomci u potrazi za praksom imali su mogućnost da apliciraju za različite poslove i na taj način steknu svoje prvo radno iskustvo.

Program je obuhvatio i seriju predavanja koja su se održavala u amfiteatru Doma omladine. Prva u seriji bilo je predavanje izvršnog direktora Omladinske Informativne Agencije na temu „Kako biti atraktivan na tržištu rada“ i prezentacija istoimene brošure, kao i prezentacija poslodavca: Raiffeisen BANK dd Bosna i Herzegovina, na temu „Opšte informacije o Raiffeisen banci – načini prijave za praksu/posao“. Takođe, za vrijeme održavanja sajma predavanja su držali menadžeri u preduzećima koja izlažu na sajmu s ciljem predstavljanja njihove politike poslovanja, predstavnici organizacija koje se bave neformalnim obrazovanjem predstavili su programe koji se nude studentima, dok je dio predavanja bio posvećen i stipendijskim programima koji su dostupni u BiH i inostranstvu.

Tokom trajanja sajma održavale su se i radionice na temu kako kvalitetno pripremiti i napisati CV i motivaciono pismo, te aplicirati za željenu praksu. Radionice su vodili predstavnici CISO centra (pri Zavodu za zapošljavanje RS).

Posted by on 2012-05-29. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login