Banja Luka: Grad stipendira 911 učenika

Banja Luka

Banja Luka

U školskoj 2011/2012. godini Grad Banja Luka će stipendirati 911 učenika srednjih škola, potvrdila je Ljiljana Radovanović, načelnik Odjeljenja za društvene djelatnosti. Prema njenim riječima, najveći broj odnosi se na stipendije prema socijalnom statusu – 447, zatim stipendije po osnovu uspjeha – 431 i za deficitarna zanimanja odobrene su 33 stipendije.

“Značajno je istaći da Grad Banja Luka u posljednjih desetak godina, od kada se stipendiraju učenici i studenti na ovaj način, rješava sve zahtjeve pozitivno, ukoliko učenici i studenti ispunjavaju propisane uslove”, kazala je načelnik Odjeljenja za društvene djelatnosti i dodala da je na ovogodišnji konkurs za učeničke stipendije prispjelo ukupno 1.006 zahtjeva.

Inače, Odlukom o utvrđivanju visine sredstava za stipendiranje učenika i studenata iz budžeta Grada Banja Luka, te visini stipendija i deficitarnim zanimanjima za školsku 2011/12. godinu sredstva za stipendiranje učenika srednjih škola i studenata prvog ciklusa na visokoškolskim ustanovama iz budžeta Grada u predstojećoj školskoj godini iznose 1.600.000 KM. Visina stipendija prema socijalnom statusu i stipendije za uspjeh u školi, odnosno studiju iznosi 80 KM za učenike i 130 KM za studente. Visina stipendija za deficitarna zanimanja iznosi 150 KM za učenike i 250 KM za studente.

„Za učeničke stipendije koje smo riješili pozitivno potrebno nam je 728.800 KM, što znači da će nam za studentske stipendije biti na raspolaganju preko 800.000 KM, što je na nivou prošlogodišnjeg utrošenog iznosa za stipendije za studente”, naglasila je Radovanovićeva.

Napomenula je da je u toku konkurs za dodjelu stipendija studentima prvog ciklusa na visokoškolskim ustanovama.

“Konkurs je otvoren do 04. novembra i nadam se da ćemo ove godine imati veći broj studenata iz kategorije deficitarnih zanimanja, jer to su ona zanimanja koja će sigurno najbrže naći zaposlenje na tržištu rada”, zaključila je Ljiljana Radovanović.

Posted by on 2011-11-04. Filed under Banja Luka, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login