Banja Luka: Uništeno više od 1.000 kuća

Banja Luka

Banja Luka

U Banjoj Luci je dezinfikovana gotovo polovina objekata u područjima sa kojih se povukla voda, na pojedinim mjestima se provodi deratizacija, a danas bi trebala započeti dezinsekcija komaraca i mušica u priobalju, saopštio je gradonačelnik Slobodan Gavranović.

Iako sve raspoložive ekipe i vozila JP Gradska čistoća, uz pomoć pripadnika Oružanih snaga BiH i vlasnika privatnih kamiona koji su se stavili na raspolaganje, intenzivno rade i na odvozu otpada, sve ulice u poplavljenim gradskim područjima pretrpane su gomilama namještaja, odjeće i ostalih stvari koje su uništene u poplavama.

Utvrđivanje kriterija

Građani apeluju, zbog straha od širenja zaraze, da se otpad što prije ukloni, a gradske vlasti pozivaju na strpljenje i razumijevanje. Banjalučanima kojima je imovina uništena u poplavama, osim rođaka i prijatelja, pomažu u čišćenju i volonteri.

– Nakon što se okonča proces čišćenja stambenih objekta, slijedi pranje ulica, koje su oprane u naselju Česma, gdje su bile veće količine mulja, rekao je Gavranović. Dodao je da građani nemaju potrebe da sami pozivaju preduzeća koja obavljaju dezinfekciju, deratizaciju i dezinsekciju, jer će ekipe posjetiti sve objekte i ostaviti oznaku da su one izvršene.

Gavranović kaže da Gradski štab za vanredne situacije dolazi do sve preciznijih podataka o broju ugroženih objekata i građana, kao i njihovoj strukturi, te da evidentiraju porodice poginulih boraca i ratnih vojnih invalida, što će biti važno kod utvrđivanja kriterija za distribuciju humanitarne pomoći. Štab je pripremio dokumentaciju za obrazovanje Gradske komisije za procjenu šteta i od sutra će komisija Odjeljenja za prostorno uređenje posjetiti sve privredne subjekte na poplavljenom području i sačiniti njihov spisak.

75 privrednika

Gradonačelnik Banje Luke saopštio je da je u tom gradu bilo poplavljeno 1.067 objekata, odnosno blizu 6.000 građana, te 75 privrednih subjekata. “Prema stanju koje smo do sada utvrdili na terenu, štete će biti više desetina miliona maraka. Grad sa svojim budžetom nema novca za sanaciju šteta”, istakao je Gavranović.

A svi oni kojima je voda sve odnijela i uništila, uglavnom ističu da sami neće biti u stanju sanirati oštećene kuće niti nabaviti namještaj, bijelu tehniku i ostale stvari neophodne za normalan nastavak života.

Posted by on 2014-05-22. Filed under Banja Luka, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login