Banjalučki biznismen Vidović utajio milione

računanjeBanjalučki biznismen Jovan Vidović, koji u svom vlasništvu ima više od 10 preduzeća, samo u Urbanističkom zavodu RS oštetio je entitetski budžet za više od milion KM izbjegavajući plaćanje poreza, pišu “Nezavisne novine” u današnjem broju.

Kontrola Poreske uprave u Urbanističkom zavodu još je u toku, a ne može se sa sigurnošću reći kada će biti završena, rekla je portparol Uprave Mila Štrkić.

Način poslovanja Urbanističkog zavoda sljedeće sedmice će kontrolisati i Uprava za indirektno oporezivanje (UIO), rekao je portparol Uprave Ratko Kovačević, dodajući da su izdati nalozi za kontrolu i da se samo čeka da u Urbanističkom zavodu svoj posao završe inspektori Poreske uprave, kako bi s radom počeli inspektori UIO.

Osim neplaćanja direktnih poreza vjeruje se da Vidović nije plaćao PDV na višemilionske transakcije između svojih preduzeća, piše list.

“Glas Srpske” objavio je spisak od 174 projekta koje je Urbanistički zavod besplatno radio za Vidovićeve firme u Banjaluci. Ukupna vrijednost tih poslova iznosi oko pet miliona maraka. Izvor u Urbanističkom zavodu kaže da je Vidović tako izbjegao plaćanje poreza za te usluge u iznosu od oko milion maraka.

Vidović u Urbanističkom zavodu ima udio od 48,88 odsto. On je Vladi RS, koja već dugo pokušava da Zavod koji je od strateškog interesa za RS vrati u vlasništvo, uputio pismo namjere za prodaju paketa akcija preduzeća u kojem je obavještava da posjeduje 1.037.892 akcije koje prodaje po cijeni od 2,91 marku, što ukupno iznosi 3.020.265 KM. U međuvremenu Vidović je uticao da Skupština akcionara donese odluku o prodaji imovine zavoda RS, kao i zgrade Zavoda koja se nalazi u centru Banjaluke.

Specijalno tužilaštvo RS vodi istrage o poslovanju Vidovića u predmetu “Poljoprivredni institut RS” u vezi sa izgradnjom i prodajom oko 60 stanova u Banjaluci, čiji su investitori bili Vidović i taj institut.

fena / bih-x.info

Posted by on 2010-03-12. Filed under Ekonomija. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login