Bankrot Grčke se sada čini neizbježnim

GrčkaRevizorska kuća Ernst & Young u svojim kvartalnim prognozama za eurozonu je objavila da se bankrot Grčke “sada čini neizbježnim”.

Ta kompanija strahuje i da bi područje zajedničke valute opet moglo da potone u recesiju.

Ernst & Young u izvještaju navodi da dužnička kriza u eurozoni “ne pokazuje znakove jenjavanja” i da je ključno pitanje u vezi s Grčkom kada će do bankrota doći i kako će se njime upravljati.

Analitičari jedne od četiri najveće revizorske kuća na svijetu ističu da su vlasti u eurozoni bile spore u hvatanju u koštac s problemima koji muče Grčku, Irsku i Portugal.

U Ernst & Youngu naglašavaju da je postojala nada da će paket pomoći Grčkoj objavljen u maju okončati dugo razdoblje “neodlučnosti i nesigurnosti”, ali rastuće finansijske napetosti i praktično zasutavljanje ekonomskog rasta znače da “postoji realna opasnost da će događaji zateći političare”.

Izveštaj predviđa da bi rast BDP-a eurozone ove godine mogao iznositi 1,6 posto, što je manje od prethodne prognoze od dva posto, a u 2012. bi mogao usporiti na “anemičnih” 1,1 posto. Međutim, izračunali su i kako šansa da privreda eurozone ponovo padne u recesiju iznosi 35 posto, prenosi Business.hr.

Kao i većina na finansijskim tržištima, i analitičari Ernst & Younga smatraju da bi na probleme u eurozoni trebalo da reaguje Evropska centralna banka, za koju kažu da je “jedina institucija koja ima nešto manevarskog prostora budući da vlade ne mogu ili ne žele da olabave fiskalnu politiku”.

U Ernst & Youngu smatraju da bi, ako eurozona padne u recesiju, ECB kamatne stope trebalo da snizi ispod jedan posto.

Posted by on 2011-09-30. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login