Barcelona: Sve spremno za referendum

Predsjednik Katalonije Carles Puigdemont rekao je danas da je njegova Vlada sve pripremila za referendum o nezavisnosti 1. oktobra koji je zabranila centralna Vlada i sud.

KatalonijaPuigdemont je izjavu dao veče prije obilježavanja takozvanog dana “Dijada” koji se održava u znak sjećanja na pad Barselone pod kontrolu Španije 1714. godine i aktivisti to često koriste kako bi iznijeli svoje zahtjeve za nezavisnost.

“Regionalne vlasti su sve pripremile kako bi se moglo glasati 1. oktobra”, rekao je Puigdemon.

Katalonski lider nije objavio druge detalje.

Za sutra su u Barseloni zakazane velike demonstracije radi podrške održavanju referenduma o otcjepljenju Katalonije od Španije.

Aktivisti su izrazili nadu da će se sutra na ulicama Barselone pojaviti više stotina hiljada ljudi što bi označavalo podršku inicijativi za nezavisnost nakon što je Madrid reagovao da blokira održavanje planiranog referenduma.

Spor između Madrida i Barselone nedavno je pogoršan pošto je Ustavni sud Španije suspendovao održavanje referenduma planiranog za 1. oktobar.

Španska Vlada tvrdi da održavanje referenduma nije u skladu sa Ustavom prema kojem je Španija nedjeljiva.

Španski državni tužilac pokrenuo je krivični proces protiv Puigdemonta i 13 članova njegove Vlade prema optužbama za zloupotrebu položaja, javnih fondova i neposluh nakon što je katalonski parlament odobrio održavanje referenduma.

Posted by on 2017-09-11. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login