Beč: Uloženo 1,5 miliona u božićnu dekoraciju

Beč

Beč

Beč, kao jedna od najpopularnijih prazničnih destinacija, zasigurno ne bi bila u toj mjeri poželjna da nije fantastične božične rasvjete u 35 gradske shopping ulice.

To potvrđuje i anketa Privredne komore u kojoj se 98 odsto turista božičnoj rasvjeti dalo odličnu ocjenu.

Skoro svi turisti u vrijeme praznika posjete božične bazare i trgovačke ulice.

Svakoga dana od 16.00 do 22.00 sati u Beču će svijetliti 2,2 miliona LED sijalica u sklopu skulptura u obliku pahulja, anđela, zvijezda repatica, a najimpozantniji su lusteri od 400 kilograma u ulici Am Graben.

Božičnu rasvjetu finansirali su Grad Beč sa 500.000 eura i trgovci sa milion eura.

Privredna komora se zahvalila svim privrednicima koji učestvuju u finansiranju rasvjete jer to nije pomoć koja se podrazumijeva.

Dogradonačelnica Beča Renate Brauner je izjavila da je grad izdvojio skoro pola miliona eura, što je visoka suma poreskog novca koji se stavlja na raspolaganje gradskim trgovačkim ulicama.

Smatra da je to dobro uložen novac, jer mala i srednja preduzeća nisu samo privredni motor gradskih opština, već im daju određeni kvalitet življenja.

U 2013. godini je na božičnu rasvjetu potrošeno 72.104 kWh struje.

Tarifa je ove godine smanjena tokom pregovora. Trgovcni ove godine očekuju ukupne troškove od 14.500 eura, što je za 28 odsto manje nego lani.

Smanjenje troškova je donijela i nova LED tehnika koja je primijenjena u 75 posto cjelokupne božične rasvjete, saopćio je Compress Sarajevo.

 

Posted by on 2014-12-05. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login