Belgija: Ukupan broj mrtvih popeo se na šest, oko 120 osoba ranjeno

napad, LiegeNajmanje šest osoba, među kojima i napadač, poginulo je, a 120 je ranjeno u bombaškom napadu koji se danas dogodio u centru belgijskog grada Liegea, javljaju belgijski mediji.

Poginulo je šestero ljudi, među kojima je i napadač koji je nakon napada pucao sebi u glavu, piše La Meuse. Među žrtvama je dvoje tinejdžera (15-godišnjak i 17-godišnjakinja) 75-godišnja žena, te 20-godišnjak i 18-mjesečna beba koji su podlegli povredama u bolnici. Ranjeno je oko 120 ljudi.

Ubijeni napadač identificiran je kao Nordine Amrani, koji je otprije poznat policiji. Kao 29-godišnjak osuđen je na zatvorsku kaznu od četiri godine i deset mjeseci zbog posjedovanja veće količine oružja i uzgoja marihuane. Kako javlja RTL Amrani se trebao danas pojaviti u Palači pravde, u procesu koji se vodi protiv njega.

Pucnjava koja se danas oko 13.00 sati dogodila na trgu Saint Lambert izolovan je čin – nije povezana sa terorizmom niti sa sudskim poslovima, saopšteno je iz federalnog kriznog centra.

Napad u Liegeu nije terorizam

Zvaničnik ministarstva unutarnjih poslova Peter Mertens kazao je da je bio samo jedan napadač i da je ta osoba ubijena u incidentu. U ranijim medijskim izvještajima navodi se da su bila tri napadača, prenosi AP.

Belgijska agencija prenosi i da se među povrijeđenima nalazi i dvogodišnje dijete, koje se bori za život.

Nekoliko različitih verzija o napadu

Pozivajući se na očevice, agencija navodi da su se čule četiri eksplozije, a bačeno je nekoliko granata ili sličnih eksplozivnih naprava.

Policija, koja je blokirala taj dio grada, do sada se nije oglašavala, a evakuisala je trg i zatvorila prodavnice.

Postoji i nekoliko različitih verzija o napadu. Prema jednoj se radi o nekoliko napadača, a prema drugoj o ženi samoubici, piše theatlanticwire.com.

Neki mediji javljaju da je jedan od poginulih napadač, te da je drugi napadač uhapšen, a treći u bijegu.

U belgijskim medijima pojavile su se špekulacije da je napad bio povezan s pokušajem bijega zatvorenika iz Palače pravde, a u sklopu koje se nalazi i pritvorska jedinica. De Standaard je objavio da je gradonačelnik Liegea Willy Demeyer potvrdio da su tri muškarca pokušala pobjeći iz Palače pravde.

“Izlazili smo iz zgrade palače pravde kada sam vidio muškarca kako baca ručnu granatu. Sve se dogodilo tako brzo, dali smo se u bijeg. Zgrabio sam jednog dječaka i uvukao ga u zgradu. Nakon toga čuli smo pucnjeve i u palaču su počeli ulaziti ranjenici. Čuli smo da ima nekoliko napadača, ali ja sam vidio samo jednog. Također nam je rečeno da se radi o ljudima koji su pobjegli iz zatvora”, ispričao je za Belgijski radio svjedok napada Herve Taverne.

Drugi očevidac, Dimitri Degryse, u trenutku napada vozio se se kraj trga. “Kada sam čuo eksploziju prvo sam pomislio da nešto nije u redu s mojim automobilom. Zatim je eksplodirala druga granata. Vidio sam dim i čuo nekoliko pucnjeva. Ljudi su ležali na podu, krvarili su. Stao sam kako bih im pomogao. Pokušali smo ranjenike što prije maknuti s ulice”, kaže Degryse.

Posted by on 2011-12-14. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login