Berlusconi podnosi ostavku

Silvio Berlusconi

Silvio Berlusconi

Premijer Silvio Berlusconi je otišao kod predsjednika nakon što je vidio da više nema većinu u parlamentu.

Berlusconiju je ipak prošlo glasanje o budžetu, no dobio je manje od polovine glasova zastupnika. Kod ovoga glasanja ga je spasila opozicija koja se suzdržala od glasanja, a mnogi zastupnici iz vladajuće koalicije nisu glasali, piše BBC.

Za većinu mu nedostaje 8 zastupnika

Iz njegovog najvećeg saveznika, stranke Sjeverna liga, već su pozvali Berlusconija da podnese ostavku dok kreditori više ne vjeruju da se on može nositi sa kreditnom krizom koja potresa Italiju.  Nakon glasovanja vođa oporbe Pierluigi Bersani je pozvao Berlusconija da odstupi. Demonstranti protiv Berlusconija su se okupili oko zgrade parlamenta te viču “ostavka” i “mi nismo Grčka”.

Do sada je Berlusconi odbijao dati ostavku, no nakon glasanja  se povukao na konzultacije sa ministrima. U glasanju je njegov prijedlog podržalo 308 zastupnika, dok je većina u parlamentu 316. Niko nije glasao protiv dok nije glasao čak 321 zastupnik. Mnogi od zastupnika vladajuće koalicije su odbili podržati Berlusconija te su, kao i oporbenjaci, odbili izreći svoje mišljenje.

Posted by on 2011-11-09. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login