Berlusconi tužen zbog kontrole medija

Silvio Berlusconi

Silvio Berlusconi

Institut Otvoreno društvo koji je osnovao milijarder George Soros Evropskom sudu za ljudska prava iznio je slučaj kontrole talijanskog premijera Silvija Berlusconija nad talijanskim televizijama upozoravajući da je to nedemokratska praksa.

Pravna inicijativa Otvorenog društva je rekla da interveniše u dugotrajnu pravnu borbu televizijske kuće Centro Europa 7, koja tvrdi da je niz vlada gotovo desetljeće blokiralo njeno pravo na frekvenciju koju je dobila 1999.

Europa 7 tvrdi da su njene frekvencije nezakonito date stanici Rete 4, koja je dio Berlusconijeve grupe Mediaset, koja prvotno nije imala koncesiju ali je kasnije njena privremena odobrenja formalizirala Berlusconijeva vlada.

Mediaset tvrdi da Europa 7, koju je osnovao talijanski poslovni čovjek Francesco Di Stefano, nema prava na frekvencije.

Ovaj slučaj pokazuje propust niza talijanskih vlada da riješe pitanje koncentriranog nadzora i sukoba interesa u emitiranju, rekao je James A. Goldston iz Pravne incijative Otvorenog društva.

Italijanska situacija neprihvatljiva je za demokraciju i pozivamo Evropski sud da podrži načela medijskog pluralizma, rekao je je Goldston u izjavi. Sud bi mogao donijeti presudu u idućih nekoliko mjeseci, rekao je on Reutersu.

bih-x.info

Posted by on 2010-03-12. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login