Bez viza najkasnije u oktobru

Nikola Špirić

Nikola Špirić

BiH će dobiti bezvizni režim najkasnije do oktobarskih izbora jer su ispunjeni svi uslovi, poručio je Špirić u Briselu. Istakao je i da je došlo vrijeme da BiH počne da sama rješava izazove sa kojima se suočava.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH, Nikola Špirić, obavijestio je, tokom razgovora u Briselu, evropsku komesarku zaduženu za unutrašnja pitanja, Sesiliju Malmstrom, da je Vijeće ministara BiH imenovalo rukovodioce granične policije i Agencije za koordinaciju policijskih tijela i odredilo sjedišta Agencije za borbu protiv korupcije i Agencije za koordinaciju policijskih tijela. Time su zvanično ispunjeni i posljednji uslovi neophodni za dobijanje bezviznog režima za građane BiH.

Nikola Špirić nije želio da prejudicira datum dobijanja bezviznog režima, ali je istakao da će to svakako biti prije oktobarskih izbora u BiH. Naglasivši da zna da procedure odlučivanja u Briselu nisu jednostavne, Špirić je ipak dodao da se nada da BiH raspolaže argumentima koji će ubrzati proceduru donošenja odluke o bezviznom režimu:

„Moja je molba bila da komesarka Malmstrom, svojim ličnim i autoritetom svoje funkcije, pokuša sve kako bismo dobili bitku sa vremenom i tako skratili vrijeme do prvog izvještaja Evropske komisije (EK). Ja sam ubijeđen da će u tom izvještaju biti argumenata sa kojima će ona moći da izađe pred 27 ministara zemalja članica i da kaže da je BiH ispunila sve uslove iz Mape puta i da građani BiH treba da budu na bezviznom režimu“, kazao je Špirić.

Predsjedavajući Vijeća ministra izjavio je da se nada da će prvi, preliminarni, izvještaj EK biti gotov prije Uskrsa (3./4.4.).

dw / bih-x.info

Posted by on 2010-03-12. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login