Bezvizni režim sigurno prije izbora

Osman Topčagić

Osman Topčagić

Šef Misije BiH u EU Osman Topčagić rekao je da su vlasti BiH od komesara EU za proširenje Štefana Fuelea dobili jasan stav da će BiH dobiti bezvizni režim prije opštih izbora u oktobru ove godine.

Topčagić je rekao da su vlasti BiH nedavnim imenovanjem rukovodilaca policijskih agencija ispunile svih 174 aktivnosti iz Mape puta.

“Stav zvaničnog Brisela još čekamo, jer je u pripremi izvještaj o monitoringu koji su obavili ekpertski timovi EU. On će u najskorije vrijeme biti pripremljen i usvojen u strukturama Evropske komisije, a onda dat i nama na uvid i poslan u dalju proceduru u institucije EU”, rekao je Topčagić.

Na pitanje da li očekuje da li će sav posao biti završen do augusta, Topčagić je rekao da sve zavisi kakav će biti izvještaj o monitoringu, odnosno da li će biti bezuslovno pozitivan ili će se možda tražiti još neka pojašnjenja i provođenje nekih dodatnih aktivnosti.

“Međutim, najbitnije je da nema novih uslova, nema novih zadataka. Tu imamo jasnu poruku komesara Fuelea koji kaže: `Ne mijenjamo pravila kada igra počne`”, dodao je Topčagić,.

srna / bih-x.info

Posted by on 2010-03-13. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login