Bezvizni režim za BiH nije ugrožen

Bosna i Hercegovina, BiH, pasošPrema podacima Ministarstva sigurnosti BiH, u prošloj godini je oko 1.600 građana zatražilo azil u zemljama EU, uglavnom pripadnika romske populacije.

Prema riječima Admira Malagića, portparola Ministarstva, u toku je vraćanje lažnih azilanata, s obzirom na to da, kako je pojasnio, niko iz BiH po tom osnovu ne može dobiti azil u zemljama EU.

“Ministarstvo sigurnosti po ovom pitanju sarađuje sa svim relevantnim institucijama EU, ali i pojedinačno sa zemljama članicama. Trenutno je u fokusu Švedska, s obzirom na to da je u ovoj državi registriran najveći broj lažnih azilanata iz BiH.

Određene mjere su već poduzete na sprečavanju ove pojave i one su već pokazale rezultate s obzirom na to da je u posljednja dva mjeseca primjetno smanjenje broja lažnih azilanata u ovoj zemlji”, naveo je on, pišu Nezavisne novine.

Bakir Dautbašić, šef Monitoring tima zaduženog za praćenje primjene bezviznog režima, kaže da sve zemlje EU BiH smatraju sigurnom zemljom i da se iz tog razloga sve odlučuju da lažne azilante vrate u BiH. On je potvrdio da je upravo u toku veliki povratak lažnih azilanata iz Švedske, od kojih su većina Romi, jer su tamo nezakonito tražili azil.

Prema podacima koje je iznio, u prošloj godini je 980 osoba iz BiH tražilo azil u ovoj zemlji, ali pošto se BiH smatra sigurnom zemljom svi će biti vraćeni u BiH. Ubijeđen je da bezvizni režim sa zemljama šengena nije ugrožen, te da su vlasti BiH pravovremeno reagovale i spriječile masovniji problem s lažnim azilantima.

“Dokaz za to je da je u prva dva mjeseca ove godine zabilježen znatno smanjen broj nezakonitih azilanata”, rekao je on.

Bosse Hedberg, švedski ambasador u BiH, rekao je da u ovom trenutku ne postoji opasnost od ponovnog uvođenja viza za BiH, iako postoji veliki broj lažnih azilanata iz BiH u Švedskoj.

“Nemam informacija o bilo kakvom ponovnom uvođenju viza. Sasvim je izvjesno da će svi zahtjevi za azil biti odbijeni, a podnosioci vraćeni kući. To je velika nesreća za te ljude da moraju prolaziti kroz tolike nedaće i probleme i zbog toga ponovo apelujemo da ne pokušavaju na ovakav način doći u Švedsku jer ne postoji mogućnost odobravanja zahtjeva”, rekao je on.

Rekao je da problem pokušavaju riješiti u kontaktu s bh. vlastima i da zasad imaju uspjeha.

Iz podataka njemačke Savezne vlade, koje su prenijeli njemački mediji, proizlazi da je broj azilanata romske nacionalnosti iz zemalja zapadnog Balkana u Njemačku je od 2009. do 2011. godine porastao čak desetostruko.

Naime, na poslaničko pitanje lijeve frakcije u njemačkom Bundestagu o broju azilanata iz zapadnog Balkana, Savezna vlada je odgovorila da je krajem 2009. registrovan 951 azilant iz Srbije, Crne Gore, Makedonije i BiH, te da je godinu kasnije bilo 9.800, a 2011. godine 8.390 azilanata, od čega, kako se ističe, 90 posto otpada na romsku populaciju.

Njemački konzervativni dnevni list “Junge Freiheit”, kojeg u Njemačkoj smatraju novinom desnice, piše da njemačka Savezna vlada nema podatak o tome koliko Roma koji dolaze iz ovih zemalja više puta pokušava dobiti azil u Njemačkoj nakon što ih jednom protjeraju, te da nema podatak da li ih u matičnim zemljama zaista loše tretiraju kako navode u svojim zahtjevima za dobijanje azila.

Ističe se, takođe, da se mnoge njemačke savezne pokrajine nerado odlučuju za protjerivanje romske populacije u matične zemlje iz straha da se tamo prema njima loše postupa.

Posted by on 2012-03-28. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login