BiH će moći izvoziti u Hrvatsku samo na dva granična prijelaza

izvoz, kamion, carinaUlaskom Hrvatske u Evropsku uniju roba koja zahtijeva inspekcijski nadzor iz Bosne i Hercegovine će se moći izvoziti u tu susjednu zemlju samo na dva granična prijelaza.

Na sjeveru je to granični prijelaz Gradiška, a na jugu granični prijelaz Bijača, potvrdio je u razgovoru za Fenu načelnik Odjeljenja za komunikacije Uprave za indirektno oporezivanje BiH (UIO) Ratko Kovačević.

„Pripreme za izgradnju graničnog prijelaza Bijača su već počele, trenutno UIO vrši eksproprijaciju zemljišta, a novac za izgradnju je već osiguran od Vijeća ministara BiH“, pojasnio je Kovačević i naglasio da je za izgradnju prijelaza Bijača u kapacitetu da zadovolji neophodne standarde za početak rada potrebno 4,85 miliona eura i treba izgraditi dio autoputa na tom prijelazu te prateće objekte.

„Za autoput treba 3,5 miliona eura, a za pomoćne objekte 1,35 miliona eura, s tim da to neće biti završen posao jer će time tek biti osposobljen taj prijelaz. Za nastavak radova u drugoj fazi osigurano je 5,7 miliona KM iz IPA fondova 2011.“, naglasio je Kovačević.

Za granični prijelaz u Gradišci potrebno je 300.000 KM, da se uradi neophodna rekonstrukcija u smislu uvođenja još jedne trake za teretni saobraćaj koji će biti znatno pojačan.

Stari granični prijelaz u Gradišci bit će u upotrebi sve do izgradnje novog, koji će biti na izlazu autoputa Banja Luka – Gradiška kada se realizira izgradnja novog mosta na rijeci Savi.

UIO će, kaže Kovačević, svoj dio posla obaviti u predviđenim rokovima.

Govoreći o radu UIO u 2011.godini, Kovačević je podsjetio da je u prošloj godini Uprava prikupila rekordne bruto i netoprihode od uspostave ove institucije.

Brutoprihodi su iznosili pet milijardi i 879 miliona KM, što je za 6,3 posto više u odnosu na 2010., a netoprihodi raspoređeni korisnicima iznosili su četiri milijarde i 996 miliona KM, što je za četiri posto više u odnosu na raspoređene prihode u istom periodu 2010.

Kako su državne institucije u 2011. zbog privremenog finansiranja dobile isti iznos sredstava kao u 2010. godini, višak prihoda je pripao entitetima i to je bio razlog zašto su entiteti u toku 2011. godine mogli izvršiti rebalanse i povećati svoje budžete.

U januaru 2012. UIO je na jedinstveni račun prikupila 443 miliona KM, što je za 16 miliona KM više u odnosu na januar 2011. Nakon izvršenih povrata u januaru u iznosu od 69 miliona KM, ostvareni netoprihodi su iznosili 374 miliona KM i bili su veći za četiri miliona KM u odnosu na netoprihod raspoređen korisnicima u januaru prošle godine.

Prihodi od akciza ili trošarina prema dostavljenim projekcijama imaju najveći rast i u 2012. godini trebali bi iznositi milijardu i 387 miliona KM, što je za 10 posto više u odnosu na prošlu godinu.

Kovačević kaže za Fenu da su očekivani prihodi u 2012. procjenjuju na 224 miliona KM i manji su za čak 18 posto u odnosu na 2011., a razlog je nastavak ukidanje carina na uvoz proizvoda s porijeklom iz zemalja članica EU.

Prema projekcijama prihoda od indirektnih poreza očekuje se i blagi rast PDV-a do iznosa od tri milijarde i 277 miliona KM u 2012. godini, što je za četiri posto više u odnosu na prošlu godinu.

„Nadležni koji su radili projekcije prihoda od indirektnih poreza zaista su stavili više nego ambiciozan plan pred UIO, jer bi prema tim projekcijama u ovoj godini trebali prikupiti netoprihode u iznosu od pet milijardi i 209 miliona KM. Vidjećemo koliko će to biti realno, pogotovo imajući u vidu smanjenu ekonomsku aktivnost u državi zbog ekonomske krize koja još traje, zatim na očekivane smanjene prihode od carina, te stagnirajuće prihode od putarina zbog oslobađanja po osnovu odluka koje donosi Upravni odbor UIO“, naglasio je načelnik Odjeljenja za komunikacije Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

Budući da UIO ima sve zakonske elemente neophodne za raspodjelu prihoda s jedinstvenog računa UIO, Kovačević navodi da raspodjelu korisnicima vrše svakog radnog dana.

Raspodjelu prihoda od indirektnih poreza u toku 2012. UIO je započeo nakon što je u Službenom glasniku BiH objavljena Odluka o privremenom finansiranju institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za period januar – mart 2012. godine koju je donijelo Vijeće ministara BiH i nakon što je Uprava dobila tumačenje te odluke od Vijeća ministara BiH.

Ovlašteni službenici Uprave za indirektno oporezivanje u 2011. su zbog učinjenih carinskih prekršaja i povrede prava industrijskog vlasništva oduzeli raznu robu u vrijednosti većoj od dva miliona KM.

Kada je u pitanju vrsta oduzete robe u prošloj godini najviše je oduzeto raznih tekstilnih proizvoda, kosmodisk masažera, kafe, motornih vozila, razne tehničke robe, namještaja, cigareta… Detaljnim pregledom pošiljki se najčešće utvrdi da količina robe u kontejneru, koja se prijavi za uvozno carinjenje ne odgovara količini prijavljenoj na fakturi.

„Trenutno se u skladištima Uprave za indirektno oporezivanje BiH širom Bosne i Hercegovine nalazi roba u vrijednosti od 10 miliona KM. Od tog iznosa robe u vrijednosti od sedam miliona KM je pravosnažno oduzeta, što znači da su postupci u nadležnim sudovima okončani, dok je roba u vrijednsoti od tri miliona KM privremeno oduzeta i služi kao dokazni materijal u postupcima u nadležnim sudovima koji se još vode“, naglasio je Kovačević.

U toku 2011. iz skladišta UIO izašlo je razne robe u vrijednosti od dva miliona KM. Dio te robe u vrijednosti od 1,5 miliona KM je uništen u skladu s odlukama nadležnih sudova (većinom je riječ o akcizoj robi poput cigareta), a dio robe u vrijednosti od 500.000 KM je prodan putem aukcija, licitacija ili direktnih prodaja.

U toku 2011.  UIO je organizirao 91 aukciju i direktnu prodaju, a prihodi od prodane robe uplaćuju se na jedinstveni račun UIO i dijele se korisnicima zajedno sa svim ostalim prihodima od indirektnih poreza.

Kovačević je dodao i da je porast prihoda od indirektnih poreza u 2011.i uvođenje dodatnog reda kada je u pitanju poslovanje UIO rezultat brojnih mjera koje je prethodnih mjeseci preduzeo v.d. direktor UIO Miro Džakula s užim timom suradnika.

Doneseno je na desetine novih uputa i naredbi o postupanju carinskih i poreznih službenika, izvršeno je više od 200 smjena i premještaja službenika UIO, pokrenuto je 190 disciplinskih postupaka protiv službenika UIO, a Disciplinska komisija već je izrekla mjeru prestanka radnog odnosa za sedam službenika, a za one s lakšom povredom službene dužnosti mjeru umanjenja plaće.

Uz sve to počele su i pojačane kontrole zahtjeva za povrat PDV-a i zahtjeva za porezni kredit.

„Povrat poreza na dodanu vrijednost koji smo u 2011. vratili poreznim obveznicima iznosio je 882 miliona KM, što je za 141 milion KM više nego u 2010. Na porast zahtjeva za povrat PDV-a najvećim dijelom je uticala ekonomska kriza, koja je povećala nelikvidnost kod poreznih obveznika. Zato su oni u 2011.  više tražili povrat PDV-a u odnosu na 2010. godinu kada su više iskazivali porezni kredit, kojim su zatvarali obaveze iz narednih obračunskih perioda“, kaže Kovačević.

U 2012.  Upravu za indirektno oporezivanje BiH očekuje strukturalna reforma radi povećanja odgovornosti i kvalitete rada svakog zaposlenog službenika.

„U ovoj će godini fokus aktivnosti UIO biti na već započetim pojačanim kontrolama zahtjeva za povrat PDV-a i zahtjeva za porezni kredit, kao i nastavak dobre suradnje sa svim urednim poreznim obveznicima“, zaključio je Kovačević u razgovoru za Fenu.

Posted by on 2012-02-08. Filed under Ekonomija. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login