BiH donirala haubice afganistanskoj vojsci

BiH, haubiceIsporuka prvih osam haubica D30, kalibra 122 mm, iz donacije bh. vlasti Afganistanskoj nacionalnoj armiji, svečano je obilježena danas na Aerodromu Sarajevo u prisustvu zamjenice ministra odbrane BiH Marine Pendeš i američkog ambasadora u BiH Patricka Moona.

Ukupno će biti donirano 60 ovih haubica, a njihovu obnovu finansirala je Vlada Sjedinjenih Država u iznosu od 5,4 miliona dolara. Remont je rađen u domaćim firmama namjenske industrije.

Zamjenica ministra Pendeš je ocijenila da ova donacija predstavlja značajan doprinos miru i stabilnosti u Afganistanu.

Također je najavila da se osim 45 pripadnika kontingenta Oružanih snaga BiH u Afganistanu, priprema, zajedno sa zemljama regiona, upućivanje dodatnih pripadnika OS BiH koji bi obučavali afganistanske snage sigurnosti.

Američki ambasador Moon je u svom obraćanju ocijenio današnji dan važnim za vojnu saradnju i partnerstvo.

“Zajedno smo kao NATO saveznici i partneri pomogli Vladi Afganistana da izgradi svoje sigurnosne kapacitete”, kazao je on.

Izrazio je zahvalnost vlastima BiH za ovu vrijednu donaciju, te za partnerski rad sa Sjedinjenim Državama.

“Ovo oružje zadovoljava standarde NATO-a i maksimalno povećava prilagodljivost i efikasnost Afganistanske nacionalne armije”, rekao je ambasador Moon.

Ocijenio je da će ova donacija vlasti BiH pomoći Afganistanu u izgradnji moderne, dobro opremljene vojske, sposobne da osigura bezbjednost svih građana Afganistana. Pored toga, ovim se smanjuju zalihe viška vojne opreme u BiH, kao i resursi potrebni za čuvanje te opreme.

Nosilac ugovora o remontu haubica sa bh. strane je UNIS group, a izvođači radova su Zrak Sarajevo, Tehničko-remontni zavod Hadžići i BNT – Tvornica mašina i Hidraulike Novi Travnik.

Direktor tvornice iz Novog Travnika Abaz Manđuka je u izjavi novinarima naglasio kako ovaj ugovor predstavlja veliko olakšanje za namjensku industriju, koja je pokazala da može raditi po NATO standardima.

Naveo je kako su ove haubice i proizvedene u Novom Travniku, te da je cijena jedne potpuno nove haubice oko 90.000 dolara.

Posted by on 2011-07-25. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login