BiH ima najveće šanse za bankrot u svijetu

BiH, Konvertibilna marka,BiH ima najveće šanse da bankrotira u skorije vrijeme, a nalazi se ispred Bjelorusije, Ukrajine i Ruande, piše magazin “Euromani”.

Među 10 zemalja svijeta koje bi mogle bankrotirati su i Venecuela, Ruanda, Pakistan, Argentina, Bangladeš, Egipat i Grčka.

Model prema koje se izračunava mogućnost bankrota neke zemlje svijeta, koji koristi podatke ovog magazina, BiH ima najalarmantniju situaciju i šanse od 27,4 odsto da bi mogla bankrotirati u roku od 12 mjeseci.

BiH je i dalje u B rejtingu prema kreditnom rangu “Mudija” i SiP-u, dok su druge zemlje koje imaju sličnu situaciju i rizik od bankrota rangirane u kategoriju C.

Prema navodima magazina “Euromani”, razlozi za mogući bankrot su majske poplave zbog kojih se zemlja dodatno zadužila, visoka stopa nezaposlenosti, korupcija i kontinuirana politička nestabilnost.

Posted by on 2014-08-02. Filed under Ekonomija. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login