BiH je polazišna, odredišna i tranzitna zemlja za trgovinu ljudima

Bosna i Hercegovina, BiH, trgovina ljudimaU sklopu projekta “Usmjeravanje i osnaživanje prevencije i borbe protiv trgovine ljudima u BiH” danas je u Mostaru počeo dvodnevni seminar za pripadnike Ministarstva unutrašnjih poslova Hercegovačko-neretvanskog kantona, MUP-a Zapadnohercegovačkog kantona i pripadnike SIPA-e o borbi protiv trgovine ljudima.

Seminar je organizovala Nevladina organizacija “Novi put” iz Mostara u suradnji s projekt partnerom “La strada” iz Češke Republike.

U izjavi za Fenu glasnogovornica Nevladine organizacije “Novi put” Edisa Demić kazala je kako je spomenuti seminar od velikog značaja budući da je fokusiran na regionalnu suradnju i razmjenu iskustava između pripadnika MUP-a i SIPA-e s policijom iz Češke, a sve radi efikasnije borbe protiv organizovanog kriminala.

“Treba podsjetiti kako je BiH polazišna, odredišna i tranzitna zemlja za muškarce žene i djecu koji su predmet trgovine ljudima u svrhu seksualnog iskorištavanja i prisilnog rada. Kako bi borba protiv trgovine ljudima bila efikasnija, potrebna je snažna regionalna saradnja i razmjena iskustava”, kazala je Demić.

Ona je dodala kako će danas biti riječi o skrivenim indikatorima koji pokazuju da je jedna osoba žrtva trgovine ljudima, kakva su iskustva s kojima se na terenu susreće policajac kada je riječ o trgovini ljudima i kojim se mehanizmima može koristiti u sprječavanju spomenutog krivičnog djela.

“Danas će predstavnici policije iz Republike Češke govoriti o svojim iskustvima kada je riječ o trgovini ljudima, predstavit će i metode rada koje bi se mogle primijeniti na našem području”, kazala je Demićeva.

Posted by on 2011-08-25. Filed under Bosna i Hercegovina, Izdvojeno. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login