BiH je za Britance nova Provansa

Trebinje

Trebinje

Bosna i Hercegovina prije 15 godina bilo je mjesto koje su stranci zaobilazili u širokom luku, a kupovina nekretnina u jeku razarajućeg rata 1990-ih koji je odnio stotinu hiljada života i raselio dva miliona ljudi, činila se kao potpuna ludost. No, 15 godina kasnije Britanci su našu susjednu državu prepoznali kao mjesto vrlo poželjno za život.

Sve više sviđa im se jako dobra prometna povezanost, napori Vlade da potakne turizam i cijene nekretnina koje su upola manje nego u Hrvatskoj.

Čaroban Drvar
Među Britancima koji su zavedeni čarima Bosne je tako i Peter Chappell (49), inače iz Oxfordshirea, koji se nastanio u Drvaru nakon što se zaljubio u Bosanku Goranu. Odlučio je izrađivati kuhinje po mjeri, te je izgradio kuću i tvornicu.

Proces izrađivanja kuće bio je jednostavan, ali je potebno četiri puta više strpljenja nego u Britaniji – rekao je Chapell za Times. Trebalo mu je dvije godine da sagradi kuću na tri kata, ali je koštala 54 hiljade funti – u Engleskoj bi bila dostupna samo milionerima.

Ljepše odrastanje
Bosna i Hercegovina je ono što je Engleska bila prije 50 godina – ima manje materijalizma, divno je za odrastanje djece, imamo super terene za skijanje, a Jadran nam je na sat vožnje automobilom – rekao je Peter.

Britanac Philip Lilleyman (61) i njegova supruga Linda (54) doselili su u Trebinje i kažu da se osjećaju kao u Provansi prije no što su stigli turisti.

Britanski agenti za nekretnine osobito upozoravaju na Mostar – kao grad koji nudi fantastične cijene stanova i kuća u gotovo netaknutoj prirodi.

jutarnji / bih-x.info

Posted by on 2010-03-11. Filed under Izdvojeno. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login