BiH je zemlja sa najvećim brojem mina u Evropi

mine, Bosna i Hercegovina

Ukupna sumnjiva površina ubuhvata više od 1.500 km2 površine

Memorandum o saradnji između međunarodne organizacije Handicap International i načelnika četiri bosanskohercegovačke općine: Berkovići, Jajce, Gradačac i Stolac potpisan je u srijedu u Sarajevu.

Potpisivanjem ovog Memoranduma zvanično je počela implementacija jednogodišnjeg projekta “Upravljanje rizikom od mina i društveno-ekonomski razvoj u zajednicama ugroženim minama u BiH“, koji će u implementirati organizacija Handicap International zajedno sa lokalnim partnerima.

Prema riječima šefice misije Handicap Internationala za jugoistočnu Evropu Almedine Musić i 15 godina nakon završetka oružanih sukoba BiH je i dalje zemlja sa najvećim brojem mina u Evropi.

Ukupna sumnjiva površina ubuhvata više od 1.500 km2 površine.

“U pitanju su mine. U pitanju je život. To je vrijednost ovog projekta”, sačuvati živote naših građana, rekao je načelnik općine Jajce Nisvet Hrnjić i dodao da Jajce, pod minama ima 13.529.910 m2 što čini 3,9 posto ukupne površine općine.

Povezivanje aktivnosti uklanjanja mina i upravljanjem rizikom od mina, sa lokalnim socio-ekonomskim razvojem, posebno u oblasti turizma, Kneževina Monako i Handicap International će kroz projektne aktivnosti pružiti podršku poboljšanju uvjeta života i razvoja u općinama Berkovići, Jajce, Gradačac i Stolac.

Kako je saopćeno iz Handicap Internationala, aktivnostima projekta bit će smanjen rizik od mina kroz aktivnosti deminiranja i promjene ponašanja rizične populacije, provedeni mali razvojni projekti iz oblasti eko i agro-turizma koji će umanjiti minski utjecaj u ovim općinama.

Posted by on 2011-08-11. Filed under Berkovići, Bosna i Hercegovina, Gradačac, Izdvojeno, Jajce, Stolac, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login